Aktuális

Medvegyev: A Putyin elleni elfogatóparancsnak szörnyű következményei lesznek

Ritkán látott képekkel emlékezünk Koós Jánosra

| Szerző: hirado.hu
Táncdalénekes, színész, televíziós műsorvezető – amint megjelent a színpadon vagy a kamera előtt, azonnal sugárzott belőle a gyermeki boldogság, és az életigenlés. Halálának negyedik évfordulóján a hirado.hu a Nemzeti Fotótár archívumának segítségével idézi fel a hazai könnyűzenei élet kiválósága, Koós János pályafutásának nagy pillanatait.

 

Koós János 1937. november 21-én az erdélyi Gyergyószárhegyen látta meg a napvilágot Kupsa János néven, majd a családja négyéves korában Miskolcra költözött. A helyi Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a fővárosi Zeneművészeti Főiskolán diplomázott oboa szakon. Művészi pályafutását az Országos Pénzügyőr Zenekar tagjaként kezdte, táncdalénekes karrierje csak ezután indult be.

A Magyar Rádió és Televízió Táncdalfesztiváljának döntőjében is fellépett a budapesti Erkel Színházban 1966. augusztus 20-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Első táncdalénekesi felkérését 1960-ban már Koós János néven kapta – a műsor rendezője, a kétszeres Jászai Mari-díjas rendező, Marton Frigyes átkeresztelte, mert szerinte Kupsa néven nem futott volna be.

A táncdalénekesek autós vetélkedőjén a budapesti Népstadionban 1968. június 2-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – három fesztivált megnyert –, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál, amellyel az 1968-as Táncdalfesztivált meg is nyerte.

Énekesi karrierjével párhuzamosan a színészként is ismertséget szerzett, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt.

A Táncdalfesztivál döntőjében is énekelt a budapesti Erkel Színházban 1972. augusztus 18-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)

1982-től 1985-ig a Mikroszkóp Színpad tagjaként paródiákban is brillírozott. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel híres énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített.

Az Irány Mexikó című tv-film egyik jelenetében Budapesten, 1968. szeptember 21-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Később a karmesterséggel is megpróbálkozott, szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től pedig televíziós szórakoztató műsorokat vezetett.

Az énekes az Express együttessel lépett fel a budapesti Népstadionban megrendezett 30. Színészek-Újságírók Rangadó előtt 1971. május 23-án. Mögötte Solymos Antal, az Express tagja (Fotó: Nemzeti Fotótár

Örökzöld slágerei, mint az Annyi ember él a földön, Kapitány, Mondjátok meg Máriának, Nem vagyok teljesen őrült, Sír a telefon a magyar könnyűzene legendás dalaivá váltak. Koós János Artisjus zenei életműdíjat és a Hungaroton lemezkiadótól életműlemezt vehetett át. 2014-ben Szenes Iván-életműdíjjal tüntették ki.

A Rádiókabaré III. Humorfesztiváljának selejtezőjén lépett fel a budapesti Államigazgatási Főiskolán 1990. szeptember 26-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Koós János 2019 március 2-án, rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában hunyt el. Felesége, Dékány Sarolta elmondása szerint az énekes halála előtt vállműtéten esett át. Már éppen hazaengedték volna a kórházból, de az orvosok jobbnak látták, ha még a felügyeletük alatt marad. Sajnos azonban néhány nappal később a kórház folyósóján összeesett, felesége szerint „a szíve vitte el”.

Utolsó útjára családja, barátai, pályatársai és rajongói kísérték a Farkasréti temetőben.

Koós János énekes, humorista, színművész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. (MTVA Fotó: Zih Zsolt)

Ajánljuk még