Aktuális

Az EU egymilliárd euróval járul hozzá az újjáépítéshez Törökországban

„Az utolsó hang is szétfoszlott már” – ritkán látott képekkel emlékezünk Balázs Fecóra

| Szerző: hirado.hu
Ma lenne 72 éves Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, zeneszerző, a Neoton, a Taurus és Korál együttes tagja. A Maradj velem, Homok a szélben és az Érints meg című dalai a legismertebbek. Karrierje különlegessége volt, hogy minden korosztályt meg tudott szólítani zenéjén keresztül. A legendás előadó alig több mint két éve, a koronavírus-járvány alatt hunyt el. Most a Nemzeti Fotótár ritkán látott képeivel és néhány slágerével emlékezünk rá.
Balázs Ferenc szerző, előadó (Fotó: Nemzeti Fotótár)

72 éve, 1951. március 2-án született Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, zeneszerző.

Családjában se apai, se anyai ágon nem volt zenész. Gyerekkorában sokat focizott, de időt szakított a zongoraleckékre is. A zongoravizsgája előtti napon egy meccsen eltörte a csuklóját, ami, ahogy ő mondta, vízválasztó volt az életében. Ezután feladta a focit, és életében előtérbe került a zene.

Balázs Fecó zenéhez való viszonya a középiskolában is megmutatkozott, ugyanis a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zenekarának tagja volt.

Az öttagú Neoton együttes az Erzsébet híd előtt pózol Budapesten (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Balázs Fecó, Som Lajos és Galácz Lajos a Neoton együttes koncertjén a Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Zenei karrierjét 1967-ben, a Neoton együttes tagjaként kezdte, majd 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították a Taurust, az első magyar hard rock zenekart. A Taurus nem volt hosszú életű, ugyanis 1973-ban felbomlott az együttes.

A Taurus EX-T 257582 együttes tagjai: Radics Béla a Tűzkerék, Brunner Győző a Metró együttes, valamint Balázs Ferenc és Som Lajos a Neoton együttesből vált ki (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ezután Balázs Fecó két évig külföldön zenélt, majd hazaérkezése után, 1976-ban Koncz Zsuzsa zenekarába került. Erre építve Fecó megalapította a Korál együttest. A zenekar maradt a hard rock vonalán, ám ennek dallamosabb változatát játszotta.

A Korál együttes (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A zenekar egyre nagyobb hírnévre tett szert, és óriási sikert ért el a Homok a szélben című dallal az 1981-es Táncdalfesztiválon. A dallal az együttes megnyerte az idősebb korosztályokat is, amiről Fecó egy interjúban így vélekedett: „már abban is különböztünk a többi rockbandától, hogy megnyertük az akkori tinik szüleit is, és ez a mai napig megmaradt. Ránk nem volt jellemző a botrány, a balhé, mi csak zenéltünk.”

Balázs Fecót egymás után hatszor választották meg az év legjobb billentyűsének, 1979 és 1984 között.

1986 után szólókarrierbe kezdett, miután feloszlott a Korál, majd tizenkét évvel később, 1997-ben újra összeállt a zenekar, és a Kisstadionban adott koncertet, mely elnyerte az Év koncertje címet.

Majd egy év múlva, 1998-ban a Budapest Sportcsarnokban koncerteztek, ahol az Újjászületés című új lemezüket mutatták be. Ugyanebben az évben kapta meg a Liszt Ferenc-díjat is.

Balázs Ferenc (Balázs Fecó) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész és zenekara, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Korál koncertje a Papp László Budapest Sportarénában (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Utolsó nagylemezét 2000 tavaszán adták ki, A csönd évei címmel, mely Balázs Fecó három lemezének gyűjteményes válogatása. A lemez érdekessége, hogy Balázs Fecó két dalban duettet énekel Keresztes Ildikóval, egy dalban pedig Kovács Katival.

Balázs Fecó 2020. november 26-án a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt hunyt el. Az énekest szűk körben 2020. december 11-én búcsúztatták el az Óbudai temetőben. A zenész 69 éves volt.

Kiemelt képen: Balázs Fecó a Papp László Budapest Sportarénában 2009-ben (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még