Fontos

Novák Katalin: Szeretettel várjuk a Szentatyát!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átadták az Én hősöm videópályázat díjait

Az '56-os szabadságharcosok akkor is kiálltak az igazságukért, ha ez az életükbe került – mondta el a XX. Század Intézet Wittner Mária emlékére meghirdetett, Én hősöm elnevezésű videópályázatának hétfői budapesti díjátadóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Vincze Máté emlékeztetett arra, hogy a pályázatra videókat készítő fiatalok maguk is hasonló korúak, mint sok ’56-os hős: Tóth Ilonka, a 18 éves korában kivégzett Mansfeld Péter vagy éppen Wittner Mária volt a szabadságharc idején.

Ezek a hősök a zászlajukra tűzött ügyért akkor is kiálltak, ha ezért halálos ítélet vagy hosszú börtönbüntetés várt rájuk – tette hozzá.

Vincze Máté hangsúlyozta: az 1956-os szabadságharcosok akkor is kitartottak az igazságuk mellett, amikor az akkori világ legnagyobb hadserege állt velük szemben, és meg is futamították azt. Noha felkelésük aztán véres megtorlásba torkollt, 1989-ben mégis beteljesítette küldetését – idézte fel.

Vincze Máté arra biztatta a fiatalokat, hogy továbbra is keressék a hősöket, tanuljanak tőlük és váljanak maguk is hőssé, álljanak ki mindazért, amiben hisznek.

Baczoni Dorottya, a XX. Század Intézet igazgatója felidézte, hogy az Én hősöm videópályázatot 2022. október 23-án hirdették meg középiskolások számára, a nemrég elhunyt Wittner Mária emlékére.

A pályázók egy-egy olyan, 20. századi közéleti személyiségről készíthettek rövid videót, akire ma is példaként lehet tekinteni; a pályázat partnere a Kulturális és Innovációs Minisztérium volt.

Az első díjas Peresztegi Hanna Mansfeld Péter ’56-os szabadságharcosról, a második helyen végzett Bibercz Eliza Stikker Katalinról, Wittner Mária ’56-os harcostársáról, a harmadik helyezett Nagy Hajnalka Eszter pedig Giorgio Perlasca második világháborús embermentőről készített videót.

Ajánljuk még