Katasztrófa

Több robbanás is hallatszott: egy ember meghalt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Színészóriásokról emlékezett meg Sztankay Ádám

A Sztankay mozija hétről hétre a filmművészet világába kalauzolja el az M5 nézőit. A műsor házigazdája Sztankay Ádám, aki Deák-Sárosi László filmesztéta segítségével a nagy sikerű hazai és nemzetközi filmeket elemzi. A legutóbbi csütörtök esti epizódban Huszárik Zoltán Szindbád című legendás alkotásáról értekeztek.

Sztankay Ádám személyes hangvételű jegyzeteivel indulnak az M5 új műsorának, a Sztankay mozijának részei. A csütörtöki epizódban a Latinovits Zoltán főszereplésével készült Szindbád című filmmel idézték fel a „színészkirályként” emlegetett művész alakját.

„Hallottam egyszer, amint a Nemzeti Színház üdülőjének társalgójában, a televízió előtt félkaréjban álldogáló színészóriások beszédtechnikai tanácsokat adnak a képernyőn verset mondó Latinovits Zoltán képmásának. Latinovits halála napján ugyanezek a legendás színművészek a teraszunkon gyűltek össze hallgatagon – emlékezett vissza a Sztankay mozija műsorvezetője, aki a legutóbbi részben édesapja, Sztankay István színművész szavait is felidézte. Egykori színésztársa, Latinovits Zoltán hiába volt ünnepelt csillaga a magyar filmgyártásnak, kollégái körében megosztó karakternek bizonyult.

(Fotó: MTVA)

Kérdeztem egyszer apámat: »Szerették-e színésztársai Latinovits Zoltánt?« Apám eltöprengett, majd azt felelte: »Zoliban is nagy tüzek égtek, de mások voltunk«” – idézte fel a színészlegenda, Sztankay István szavait fia.

Huszárik Zoltán 1971-ben bemutatott első játékfilmje kultikus alkotássá vált. Számos hazai és külföldi fesztiváldíjat nyert ez a hangulatokra és a szellemiségre koncentráló irodalmi adaptáció, amely az örök vándor életét mutatja be, aki a szépséget a természet változásaiban, a szerelemben és a kulináris élvezetekben véli megtalálni.

A műsor a következő hetekben is várja a nézőket a filmművészet olyan kiemelkedő alkotásaival, mint a Misszió című szuperprodukció vagy a Föltámadott a tenger.

Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától az M5 műsorán!

A Sztankay mozija korábbi epizódjai újranézhetőek a Médiaklikken!

Ajánljuk még