Aktuális

Medvegyev: A Putyin elleni elfogatóparancsnak szörnyű következményei lesznek

Ritkán látott képekkel emlékezünk a Szomszédok Virág dokijára, Kézdy Györgyre

| Szerző: hirado.hu
Karakterszerepek tömkelegét játszotta el temérdek zsörtölődéssel és morgolódással. Egy sorozatszerep tette országszerte ismertté, mégis haláláig büszkén vallotta, hogy a színház volt az élete. A hirado.hu a Nemzeti Fotótár archívumának segítségével idézi fel a Jászai Mari-díjas magyar színész, Kézdy György karrierjének nagy pillanatait.

 

Kézdy György 1936. február 14-én született Budapesten. A színművészeti főiskola elvégzése után pályafutását 1962-ben a debreceni Csokonai Színházban kezdte. A Szegény Dániel című krimiben nyújtott alakítása után 1967-ben áthívták a Pécsi Nemzeti Színházhoz, ahol tíz évet töltött, majd 1977 és 1978 között a kecskeméti Katona József Színházban és a Népszínházban lépett színpadra.

A színművész vígjátékokban is brillírozott: Tordai Teri és Andorai Péter oldalán Shakespeare: Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékában nevettette meg a közönséget (Foró: Nemzeti fotótár)

Legfőképpen klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el, felhasználva a groteszk ábrázolásmód eszközeit is. Kiemelkedő alakítást nyújtott többek között Csehov Sirály, Schwajda Ballada a 301-es parcella bolondjáról és Ibsen Peer Gynt című darabjában.

Kézdy György és Meszléry Judit Csehov Sirály című színművének próbáján a debreceni Csokonai Színházban 1966. március 24-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)

1978-tól a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1983-tól a Mafilm alkalmazásában dolgozott, közben a Játékszínben is fellépett és gyakran foglalkoztatta a rádió is. 1987 és 1992 között a szolnoki Szigligeti Színház művésze, 1993 és 2001 között a veszprémi Petőfi Színház tagja volt.

Tábori Nóra oldalán a Fenn az ernyő, nincsen kas című tv-film egyik jelenetében 1987. április 19-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az 1990-es években a Szomszédok című teleregény állandó szereplője volt, a sorozat kedvesen gorombáskodó Virág doktoraként szerzett országos ismertséget.

„A Szomszédok idején kicsit bántott, hogy mindig csak a tévésorozatról beszélnek, más szerepeim nem is érdeklik a nézőket. Később beláttam, hogy sokkal kevesebben láttak a színpadon, mint ahányan a Szomszédok egy-egy részében” – fogalmazott egy alkalommal a színész, aki annak ellenére, hogy a film teremette meg számára a széles körű ismertséget, mindig a színházat szerette.

A színész a Szomszédok sorozat kedvesen gorombáskodó Virág doktoraként szerzett országos ismertséget (Fotó: Nemzeti Fotótár)

„A színház olyan, mint a kaleidoszkóp: az egész szerkezet egy papundekli cső, pár üveglencsével, benne néhány színes papírdarab, mégis ahányszor megmozdítjuk, megváltozik a látvány. Csodákat lehet művelni vele” – vallotta Kézdy György, aki pályája végén szabadfoglalkozású színészként dolgozott.

Előbb Gloster hercege, később III. Richárd szerepében is elvarázsolta a közönséget William Shakespeare III. Richárd című drámájában 1988-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Utoljára az Orlai Produkciós Iroda Esőember című darabjában lépett színpadra a pszichiáter szerepében, a darabot 2010 júniusában mutatták be.

„A színészet szakma. Nagy szakma. Meg kell tanulni, és ha valaki azon túl még egy kicsit hozzá tud tenni, akkor azt lehet mondani, hogy művész lesz” – fogalmazott 75 éves születésnapján az MTI-nek adott interjúban a művész.

A színész lakásának erkélyén 2005-ben (Fotó: MTI/Féner Tamás)

Kézdy György 1981-ben Jászai Mari-díjat, 1988-ban Érdemes Művész címet kapott, munkásságát 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Az érdemes művésznél 2005-ben rákot diagnosztizáltak. A gyógyulás érdekében a cigarettáról is leszokott, de továbbra is erős köhögéssel járó rohamok nehezítették az életét. 2013 elején gyomorfertőzés miatt került az Uzsoki Utcai Kórházba, ahol február 8-án kivetette magát a harmadik emeleti ablakon, és életét vesztette.

A kiemelt képen Kézdy György a Nemzeti Színház társulatának tagjaként 1980. július 15-én (Fotó: MTI/Ilovszky Béla)

Ajánljuk még