Fontos

Szentkirályi Alexandra: Holnap 10 órától Kormányinfó!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európában is egyedülálló megoldások teszik különlegessé a Magyar Zene Házát

Magyar tervezőiroda volt Fudzsimoto Szú (Sou Fujimoto), a Közmédia Év Embere 2022 Díjjal kitüntetett japán építész partnere a Magyar Zene Háza megvalósításában. Noll Tamás, az iroda vezető tervezője az M5 Librettó című műsorában beszélt a munka részleteiről, az egyedülálló épület megvalósításánál használt, Európában is ritkaságnak számító építészeti megoldásokról.

Egy álom megvalósításának nevezte a Magyar Zene Háza megépítését Noll Tamás építészmérnök, aki a Librettóban arról a munkáról beszélt, amelynek során együtt dolgoztak a japán sztárépítész által megtervezett épület kivitelezésén. A tavaly átadott Magyar Zene Háza az ország legtöbbet díjazott fejlesztése és Európa egyik legelismertebb épülete. Fudzsimoto Szú a magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként hétfőn ünnepélyes keretek között vette át a Közmédia Év Embere 2022 Díjat. A japán építész egy modern, a természet és az épített környezet összhangját megtestesítő épületet álmodott meg a zenének és a kultúrának.

„Egy légies álommal nyerte meg a pályázatot a japán építész, aki ezt követően keresett magyar partnert a megvalósításhoz. A munkára együtt szerződtünk, amely után elindult az álom kivitelezése” – mondta Noll Tamás. Rengeteg egyedi, Európában is ritkaságnak számító megoldást alkalmaztak, mint például az üvegfalak. „Az üveg nagyon jól visszaveri a hangot. Azzal, hogy ezeket az üvegeket cikkcakkban helyezték el, a hanghullámok gyorsan kioltják egymást, nincs visszhang. Fantasztikus, hogy ezt az üvegszerkezetet meg tudtuk építeni, ami egyfajta hártyaként jelenik meg, és hatására a külső-belő tér határai elmosódnak” – mondta a bravúros kivitelezésről az építészmérnök a Librettóban.

A Közmédia Év Ember Díjátadót szerdán 19 órától tűzi műsorára az M5, a csatorna Kontúr című portréműsorában pedig szombaton 18 órától láthatnak interjút Fudzsimoto Szú (Sou Fujimoto) japán építésszel.

A közmédia Szelfizz a Magyar Zene Házával! címmel közösségi aktivitást hirdetett. Magyarország legnagyobb médiavállalatának célja, hogy felhívja a figyelmet a Közmédia Év Embere 2022 Díjjal kitüntetett japán építész látványos épületének kulturális és közösségépítő jelentőségére. A játékfelhívás részletei, amelynek fődíja az emblematikus épület látványterve a világhírű tervező aláírásával, bővebben ide kattintva olvashatók.

A teljes beszélgetés a Librettó Médiaklikk-oldalán nézhető újra!

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán!

Kiemelt kép: A Magyar Zene Háza (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még