Fontos

Kézigránátos merénylet történt Göteborgban

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csodabogárnak lenni – Egerek és emberek a Sztankay mozijában

Miért lehet érdekes ma is a nézőknek egy Amerikában, csaknem egy évszázaddal ezelőtt játszódó történet? Sztankay Ádám az M5 filmes háttérműsorában a John Steinbeck klasszikusából készült Egerek és emberek című dráma nyomába ered, és személyes emlékeit felidézve mesél arról, milyen nehézségekkel jár egy közösség perifériáján élni.
Fotó: MTVA

Az Egerek és emberek kíméletlen társadalomkritikájáról értekezett a Sztankay mozija legutóbbi epizódjában a házigazda, Sztankay Ádám és a műsorvezető társa, Deák-Sárosi László filmesztéta. Az 1930-as évek válsága idején játszódó amerikai történet a kor gazdasági, társadalmi és lélektani problémáit dolgozza fel a vándormunkások viszontagságokkal teli életén keresztül. A két főszereplő, az értelmes George és a bivalyerős, ám szellemileg visszamaradott társa, Lennie is munkát keres, tanyáról tanyára sodródnak. A válsághelyzet felfokozott idegállapotot eredményez, felerősödnek a konfliktusok, és összezsugorodik a tolerancia.

„Lakmuszpapírnak tartják azt, hogy egy közösség, egy társadalom jól vagy rosszul viszonyul a fogyatékkal élőkhöz. Az Egerek és emberek egy erős vízió a félig iparosodott gazdaság és társadalom embert állatként és gépként kezelő kegyetlen, haszonelvű rendszeréről. A szerző szócsöve mindeközben végig elemzi, értékeli is a helyzetet, és példát ad emberségből, barátságból, építő kritikai érzékből és bátorságból” – osztotta meg véleményét Sztankay Ádám a filmről az M5 nézőivel. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, Sztankay István fiaként – mint mondja – sokszor ő is a „kilógók” közé tartozott.

„Édesapám mitikus alak volt, én viszont hús-vér kisfiú. A tanerő egy része csodabogárnak tartott, és őket a Kádár-világban sem szerették. Naponta kérdőjelezték meg szellemi képességeimet. Akadt azért egy-két remek pedagógus is, és több osztálytársammal kötöttem máig tartó barátságot, de három év után eljöttem onnan, előtte kétszer ismételve a másodikat. Mással is megesett hasonló” – tette hozzá személyes élményeit az M5 műsorvezetője.

Sztankay mozija – csütörtökönként 21 órától az M5 műsorán!

A Sztankay mozija korábbi epizódjai újranézhetők a Médiaklikken!

Ajánljuk még