Aktuális

Kalapáccsal rontott a budapesti emlékműnek két fiatal

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritkán látott képek a Deltáról, a legendás tudományos műsorról

| Szerző: hirado.hu
1964. január 31-én került először adásba a leghíresebb magyar tudományos ismeretterjesztő műsor.

A Delta alapkoncepciója a műsor kezdetétől az volt, hogy a legfrissebb tudományos eredményeket és technikai vívmányokat bemutassa a nézőknek. Kezdetben egy rövid ideig Lénárd Judit volt a Delta műsorvezetője.

Kudlik Júlia 1965-től vette át a műsorvezetést, nevével szinte egybeforrt a Delta. 1996-ig, több mint 30 évig vezette a műsort.

Kudlik Júlia több mint negyven éven át volt a Magyar Televízió meghatározó alakja. A Delta mellett több Táncdalfesztiválnak és számos népzenei vetélkedőnek is házigazdája volt. A kilencvenes években a Juli Sulival meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját Magyarországon. Feltűnt a Szeszélyes évszakokban és egyéb szórakoztató produkciókban is, de olyan közhasznú műsorokat is vezetett, mint az Állatok védelmében vagy a Gazdit keresünk.

Delta az 1970-es években. A legnépszerűbb magyar tudományos magazinról mindenkinek Kudlik Júlia jut az eszébe
(Fotó: Nemzeti Fotótár)

Emlékezetes a Delta főcíme is, amire még ma is biztosan sokan emlékeznek. Ebben látható deltaszárnyú brit bombázó, egy alacsonyan elhúzó MiG–19-es, a Himalájáról készített légi felvétel, az Antarktiszon hóban gázoló felfedező, lánctalpas és vulkánkitörés is.

A zenét a holland Tom Dissevelt és Kid Baltan szerezte 1957-ben a Song of the Second Moon-t (A második hold dala). Ők a hatvanas évek elektronikus zenéjének úttörői voltak, speciális hangeffektusokkal tarkított számaik igazán forradalmiak voltak.

A Delta másik meghatározó alakja Várhelyi Tamás főszerkesztő volt, aki 1967-től 1994-ig irányította a műsor készítését.

A Delta a Magyar Televízió egyik legnézettebb műsorának bizonyult. Mindig törekedtek benne arra is, hogy a nemzetközi újdonságok mellett a magyar eredményeket is bemutassák.

A ’90-es évek közepén a Delta eltűnt a képernyőről, majd először Tudományos Híradó, később Delta 2000 néven folytatódott, majd 2001-től eredeti nevén, új műsorvezetővel szerepelt az MTV műsorán. A több mint 1500 adást megélt műsor 2012-ben szűnt meg.

A Delta mindig közérthetően dolgozta fel a nehezebb tudományos témákat is (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ma már számos nemzetközi ismeretterjesztő csatornát nézhetünk a tévében. Számtalan forrásból értesülhetünk a tudományos eredményekről vagy a természet szépségeiről.

Azonban az is fontos, hogy ezeket a dolgokat a magyar valóságban is elhelyezzék, valamint a hazai fontos eseményeket is bemutassák a nézőknek. Ma már önálló kulturális, oktatási és ismeretterjesztő csatornája is van a magyar közmédiának. Az M5 és a hazai készítésű tudományos műsorok, természetfilmek fontos szerepet játszanak a tudomány népszerűsítésében.

Kiemelt kép: Kudlik Júlia, a Delta című tudományos magazin műsorvezetője a Magyar Televízió stúdiójában (Fotó: MTI/Horváth Péter)

Ajánljuk még