Aktuális

Elszabadult taxi gázolt halálra egy 23 éves nőt

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Luxusmárka adományával vásároltak impresszionista alkotást az Orsay múzeumnak

Franciaország az LVMH francia luxusmárka-csoport adományának segítségével 43 millió euróért (17 milliárd forintért) vásárolta meg Gustave Caillebotte impresszionista művész „francia nemzeti kincsnek” minősített alkotását a párizsi Orsay múzeumnak.

A múzeum hétfőn számolt be gazdag impresszionista gyűjteménye legújabb szerzeményéről, melynek címe La Partie de bateau.

Az 1877-ben készült olaj-vászon festmény egy cilinderben és ingujjban evező férfit ábrázol. A képet finom színvilága, figyelemre méltó realizmusa és izgalmas perspektívája miatt tartják kiemelkedőnek a szakértők, mivel úgy ábrázolja a jelenetet, mintha a festő is a csónakban ülne az evezőssel.

A festményt Caillebotte örökösei adták el. A kép egyike volt az utolsó még magánkézben lévő impresszionista alkotásoknak – mondta el Jean-Paul Claverie, az LVMH elnökének tanácsadója.

Az impresszionizmus 150 éves évfordulója alkalmából 2024-re tervezett rendezvények keretében több francia múzeumban is kiállítják majd a képet. 2024 őszén pedig egy nagyszabású Caillebotte-kiállítást is rendeznek az Orsay múzeumban.

Kiemelt képünk: Jean-Paul Claverie, a világ vezető luxuscikkgyártó és -forgalmazó csoportja, az LVMH tanácsadója, Rima Abdul Malak francia kulturális miniszter és Christophe Leribault, a párizsi Orsay Múzeum kurátora (b-j) a Gustave Caillebotte néhai francia impresszionista festő (1848-1894) Partie de bateau (Boating Party) című festményének bemutatója alkalmából a múzeumban rendezett sajtóeseményen 2023. január 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)

Ajánljuk még