Videó

Szökött tigrist filmeztek le az irodaházak között

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hatszáz négyzetméter összefüggő kiállítási tér jön létre a MűvészetMalomban

Egy elfeledett összekötő ajtónak köszönhetően egybenyithatóvá válik a szentendrei MűvészetMalom teljes felső szintje, ezzel hatszáz négyzetméter összefüggő kiállítási tér jön létre a kiállítóhelyen – írta a kultúra.hu.

Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója a portálnak nyilatkozva elmondta: a MűvészetMalom ősszel kezdődött rekonstrukciója során – melynek részeként teljesen megújul a középső szárny – egy szerencsés fordulatnak köszönhetően bukkantak rá arra az alumínium harmonikaajtóra, melyet mindkét oldalról gipszkarton fal fedett el. A déli és a középső szárny közötti ajtó megnyitásával teljesen átjárhatóvá válik a három egységből álló épület felső szintje – fejtette ki az igazgató.

Az egybefüggő hatszáz négyzetméter lehetőséget teremt arra, hogy valóban nagy, reprezentatív kiállításokat tudjanak rendezni – mutatott rá Prosek Zoltán, kiemelve azt is, hogy a korábban romszárnyként emlegetett középső egység mostani megújulása jelentős előrelépés a MűvészetMalom életében.

Az alsó szinten olyan többcélú rendezvényterem működik majd, amely lehetővé teszi pódiumbeszélgetések, szakmai előadások megtartását, irodalmi estek, kamarakoncertek rendezésére ad lehetőséget. „Egy múzeumi épületnél nagyon fontos, hogy legyen konferenciaterme, múzeumpedagógiai helyisége, közösségi eseményekre alkalmas tere” – hangsúlyozta az igazgató.

Mint elmondta, a munkálatok tavasszal befejeződnek, ami azért is fontos, mert jelentős kiállításokra készül az intézmény 2023-ban, és ezek egyik fő helyszíne a MűvészetMalom lesz. „Tavasszal itt nyílik a Nemzeti Múzeummal közös Tarsolylemezek című régészeti kiállításunk és a Veszélyes csillagzat alatt – Az Európai Iskola (1945-1948) című tárlatunk. Ebben az említett kiállítóterek összekapcsolásával a közönség egybefüggően tudja végiglátogatni a bemutatandó, közel 200 műtárgyat” – tette hozzá.

Az FMC 224 millió forint minisztériumi támogatást nyert el 2022-ben a MűvészetMalom felújítására, amelyhez a szentendrei önkormányzat további 87 millió forintot tesz hozzá.

Ajánljuk még