logo

Műsorújság

Rendkívüli

Meghalt az ukrán belügyminiszter

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már több mint százezren látták a Szépművészeti El Greco-kiállítását

Október végi megnyitása óta már több mint százezren látogattak el a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállítására. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a múzeum szombatonként és vasárnaponként egy órával korábban, már 9 órakor megnyitja kapuit a látogatók előtt.

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum tárlatának célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541-1614) életművéről, bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését – közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

Mint a közlemény emlékeztet, a Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét,

benne Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, hat saját kezű El Greco-festménnyel.

A Szépművészetiben látható művek mellett a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre, a londoni National Gallery és a washingtoni National Gallery of Art kölcsönzött alkotásokat.

A kiállítás végigvezeti a nézőt azokon a földrajzi helyeken, művészeti központokon, ahol a spanyol-krétai mester megfordult:

a festői tudásának alakulását döntően befolyásoló itáliai városokon, Velencén és Rómán keresztül egészen Toledóig, ahol élete több mint felét töltötte és ahol művészete a maga teljességében kibontakozott.

Az El Grecótól több mint félszáz alkotást felvonultató, nagyszabású kiállítás február 19-ig látogatható.

Ajánljuk még