logo

Műsorújság

Fontos

Ma eldőlhet a rendőrgyilkos sorsa: börtönbe szállíthatják Sz. Szilárdot

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Himnusz közös szavalására hívja a magyar embereket január 22-én a Kulturális és Innovációs Minisztérium

| Szerző: hirado.hu
Idén január 22-én a Magyar Kultúra Napján egyúttal a Himnusz 200. évfordulójára emlékezünk. 1823-ban ezen a napon, Szatmárcsekén tisztázta le Kölcsey Ferenc nemzeti imádságunk kéziratát.

E jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a kulturális örökségünk megőrzésére, fenntartásának fontosságára, és védelmére emlékeztet. A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.

A Magyar Kultúra Napján az állami megemlékezés után az Országház főlépcsőjén a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek – 100 anyaországi és 100 határon túli – szavalja majd nemzeti imádságunkat Novák Katalin köztársasági elnökkel közösen január 22-én 17 órától.

Ezzel egyidőben négy határon túli helyszínen: a partiumi Nagyváradon, az erdélyi Székelyudvarhelyen, a felvidéki Nagymegyeren, a délvidéki Zentán, és a megemlékezéssorozat kiemelt helyszínein: Szatmárcsekén, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprémben is ugyanebben az időpontban szavalják majd a Himnuszt. A határon túli és hazai helyszínekről az MTVA élő körkapcsolásban jelentkezik.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium arra bíztat mindenkit, határon túli és inneni magyar közösségeket és egyéneket, hogy átélve a nemzethez tartozás megtartó és megerősítő érzését, kapcsolódjon be a közös szavalásba.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még