logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy hang, amelyet az egész ország ismert

| Szerző: hirado.hu
Tíz éve már, hogy nincs köztünk Koroknay Géza, aki többek között Clint Eastwood, Dan Aykroyd, John Goodman és James Belushi hangja volt – olvasható az MTVA Archívumának oldalán.
Kovács Mária Teréz és Koroknay Géza (Fotó: MTI/Érczi Kovács Gyula)

 

A színész, akinek narrátorhangjával 80 nap alatt körbeutaztuk a világot (Willy Foggal a rajzfilmsorozatban), egyedi, utánozhatatlan hangja miatt már fiatalon a magyar szinkron egyik megkerülhetetlen alakjává vált. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1972-ben végezte el, majd rövid kitekintőkkel Miskolc és Pécs után állásba került a Pannónia Filmstúdiónál. Ebben az időben a nézők gyakran azonosították a szinkronszínészeket a filmbeli figurákkal, így aztán csoda, hogy Koroknay Géza a Rabszolgasors Leonciójaként ép bőrrel megúszta a sorozatot. Tehetsége és alkati adottságai miatt dokumentumfilmek narrátora, a Hallmark és a National Geographic csatornahangja, reklámok, filmek, sorozatok állandó szinkronhangja volt.

A jegyző szerepében a Dózsa koporsói című színműben 1979-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Arról, hogy milyen kemény munka a szinkronszínészet, egyszer így nyilatkozott: „Követnem kell a színész minden mozdulatát, ezt én zsugorított mozgásnak hívom. Ha például lovagol, vagy átugrik valamin, ezt én nem tudom megcsinálni, mert kötve vagyok a mikrofonhoz. Rengeteg dologra figyelnem kell, először is a rendező, a hangmérnök és az asszisztens utasításaira, utána a szövegre, a képre, az eredeti hangra, a szituációra, a helyes magyar beszédre és nem utolsósorban a szájmozgásra…”

A jövő Magyarországa című műsor vendégeként (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Egyszer azt mondta, a legbüszkébb arra volt, hogy Clint Eastwoodot szinkronizálhatta. Nem meglepő tehát, hogy felejthetetlent nyújtott a világsztár hangjaként a „Piszkos Harryben”, a „Tűzrókában” és „Az igazság útjában”.

Kapcsolódó tartalom

Emellett olyan szerepek őrzik kivételes orgánumát, mint Kabicek gondnok a „Kórház a város szélénben”, Sir William Fitzgerald „A maláj tigrisben”, Don Manfredi „A polipban”, de alakítása meghatározó volt olyan művészek magyar hangjaként is, mint John Goodman az „Ó, testvér, merre visz utad?”-ban, Dan Aykroyd „A nagy kiruccanásban” vagy az „Eszelős szívatásban”, valamint Jean Gabin az „Éjjeli menedékhelyben”.

A közönség ugyanakkor máig szeretettel emlékszik magyar filmes szerepeire is az „Angyalbőrben”, a „Kisváros” és a „Privát kopó” című sorozatokban.

Ajánljuk még