logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dávid Roland Mózes lett a Virtuózok magyar győztese

| Szerző: hirado.hu
A műsorban a visegrádi országok versenyzői mellett idén Szlovénia tehetségei is bemutatkoztak. A győztesek pénzjutalmat és szólóalbumot is készíthetnek – hangzott el az M1 Híradójában.

A szaxofonos Somogyi Levente lépett először színpadra a magyar versenyzők közül péntek este a Virtuózok V4+Szlovénia döntőjében, aki Johann Sebastian Bach: Esz-dúr szonátájával érkezett. Miklósa Erika, a nemzetközi zsűri magyar tagja nagyon különlegesnek tartotta a 19 éves tehetség játékát.

„Még soha életemben nem hallottam Bachot szaxofonon. Ez egy annyira különleges dolog, olyan puhán szólaltattad meg a darabot, ami annyira kellemes volt, be is csuktam néha szemem, mert olyan jó volt hallgatni” –  értékelte a produkciót Miklósa Erika, Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán operaénekes.

Majd őt követte a 15 éves zongorista, Dávid Roland Mózes Chopin egyik keringőjével. A fiú produkciója teljesen elvarázsolta a zsűrit.

Maestro Roli! Tényleg egy mester vagy, a te korodban nagyon nagy kihívást jelent ezt a darabot játszani, de te fantasztikusan csináltad, nagyon büszke vagyok rád mondta Stjepan Hauser, csellóművész.

A Virtuózok V4+ szuperdöntőjében öt nemzet tíz fiatal kiválósága mérte össze tudását. Két-két magyar, lengyel, szlovák és cseh, valamint két szlovén versenyző állt színpadra. A zsűri is nemzetközi volt. Többek között Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmester is értékelte a résztvevőket.

Minden országból egy nyertest hirdettek. A magyar győztes Dávid Roland Mózes lett.

„Ezt a darabot azért választottam a Virtuózok döntőjébe, mert sok technika van benne, és így sok oldalamat megtudom mutatni a zenében” – nyilatkozta a győztes.

A lengyel  nyertes egy fuvolista lett. A szlovák győztes furulyán játszott, a csehektől és a szlovénoktól is egy hegedűművész végzett az első helyen.

A nyertes virtuózok 10.000 eurós pénzjutalmat kaptak, valamint koncert-lehetőséget is, egy nemzetközileg elismert művész társaságában. A győztesek továbbá elkészíthetik saját szólóalbumukat.

A második helyezettek sem mentek haza üres kézzel. Egy porcelán hegedűt kaptak a Hollóházi Porcelán Manufaktúra jóvoltából, emellett lehetőségük lesz fellépni a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A díjakat Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója adta át.

A tehetségkutató műsorba ellátogatott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin lesz ugyanis a Virtuózok következő évadának fővédnöke, így a fiatalok jövőre a Sándor-palotában is felléphetnek.

Aki lemaradt volna a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjéről, az újranézheti a Médiaklikk.hu oldalon.

Kiemelt kép: Dávid Roland Mózes (Fotó: MTI: Kovács Anikó)

Ajánljuk még