logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hihetetlen dolgot találták a világhírű festményen, 16 évig senkinek sem tűnt fel

| Szerző: hirado.hu
Közel 160 évig rejtve marad önarcképre bukkanhattak rá a restaurátorok egy Cézanne-festményen az Egyesült Államokban. Serena Urry, az ohiói Cincinnati Művészeti Múzeum restaurátora Paul Cézanne Csendélet kenyérrel és tojással című festményének rutinellenőrzését végezte, amikor különös dolgot fedezett fel az alkotáson – írja a CNN.

Az 1865-ben készült műalkotás egy részén apró repedéseket látott, ami természetes egy ennyi idős festmény egészén, de ezek nem egyenletesen oszlottak el a vásznon, hanem egy területre koncentrálódtak, továbbá fehér festékfoltokat fedezett fel a repedések között, ami a korszakra jellemző sötét színekkel ellentétben állt.

A múzeum egy röntgenkészülék segítségével megvizsgálta a képet, majd digitális eszközök segítségével egymásra illesztették az eredményeket.

Miután függőlegesen elforgatták a beszkennelt képet, egy férfi képe rajzolódott ki. Az alak testhelyzete és hajvonala alapján a múzeum szakemberei úgy vélik, hogy a portré egy önarckép.

Amennyiben a szakértők feltételezése helyes, úgy ez lenne a festő legkorábbi feljegyzett önábrázolása, aki a húszas évei közepén járt, amikor a csendéletet festette. A festőről ugyan több önarcképet is ismerünk, de szinte mindegyik az 1860-as évek után készült, nagyrészt ceruzával.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Paul Cézanne önarcképe 1875 körül (Fotó wikipedia.org)

Ajánljuk még