logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hantai Simon munkáiból nyílik centenáriumi kiállítás a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában

Hantai Simon születésének 100. évfordulója alkalmából mintegy 20 művet mutat be péntektől a Hantai 100 című kiállítás Budapesten, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában (KMFA), ahol a művész négy alkotása először lesz látható Magyarországon.

A centenáriumi tárlaton a hangsúlyt az ötvenes évekbeli alkotások kapják – tájékoztatta a KMFA az MTI-t hétfőn.

A közlemény szerint az életmű kiindulópontjaként a tárlat Hantai Simonnak a Képzőművészeti Főiskolán készült figurális kisméretű pasztelljével indul. Hantai is, mint kortársai közül sokan, sorozatokban alkotott, mindig kísérletezve különböző anyagokkal, technikákkal.

A tárlat tükrözi a szürrealizmus és az absztrakt expresszionizmus közötti átmenetet.

Az 1950-es évektől készült erőteljes színvilágú, fantasztikus lényekkel, organikus formákkal, biomorf alakzatokkal gazdagított szürrealista képei közül kettő is szerepelt Hantai első párizsi tárlatán, melyet André Breton, a szürrealizmus atyja rendezett röviddel a festő Párizsba érkezése után.

Hantai a folyamatos kísérletezés eredményeként szakított a szürrealistákkal, alkotásai egyre erőteljesebben gesztusokká váltak, majd az absztrakt expresszionizmus felé fordult. A hatvanas évektől visszanyúlt a kezdetekhez és újragondolva azt kialakította saját technikáját a „pliage”-t.

A vászon hajtogatásával, gyűrésével, csomózásával és festésével Hantai kilenc, egymástól jól elkülöníthető korszakot hozott létre. Ezek közül a Mariale-, a Catamuron- és a Tabula-sorozat egy-egy darabja mutatkozik be a galériában.

Mint írják, a KMFA kiállítása a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményes anyagából rendezett tárlatával egy időben lesz látható, mintegy kiegészítve a páratlan életművet.

A száz éve született művész festményei a világ vezető múzeumaiban és meghatározó magángyűjteményeiben is megtalálhatók. Idén májusban a centenárium alkalmából több mint 130 alkotása volt látható a párizsi Louis Vuitton Fondation épületében Anne Baldassari kurátor vezetésével. A művészt 2019 óta a világ egyik leghíresebb magángalériája, a Gagosian képviseli, születése centenáriuma tiszteletére a galéria New York-i és párizsi kiállítótermében nyíltak tárlatok – áll a közleményben.

Hantai Simon centenáriumi kiállítása december 22-ig lesz látható a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában.

Kapcsolódó hírek

Petőfi 200 - Három napon át ünneplik a költőt Kiskőrösön
Szilveszteri és újévi hangverseny, kiállítás és színházi előadás is várja az érdeklődőket december 30. és január 1-je között Kiskőrösön, a Petőfi-szilveszter elnevezésű rendezvényen a költő születésének 200. évfordulója alkalmából.
Kultúra

Ajánljuk még