logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újraindul az Uránia Itáliai utazás című vetítéssorozata

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész egyik legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy olasz film szerepel.

Többek közt Dino Risi, Ettore Scola, Pupi Avati, Mario Martone alkotásai várják az olasz filmek rajongóit, olyan sztárokkal, mint Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Stefania Sandrelli, Pierfrancesco Favino, Alessandro Borghi, Marco Giallini vagy Gigi Proietti.

A budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésével meghirdetett, műfajilag sokszínű programban dominálnak a filmújdonságok – közölte az Uránia. Mint kiemelték, a nyitóvetítésen Vittorio Gassmané lesz a főszerep. Dino Risi rendezővel való együttműködéséből több mint egy tucat filmalkotás született, melyek közül A nő illata talán a legismertebb és a leginkább kedvelt.

Gassman ebben egy vak ezredest alakít, akinek sarkos véleménye van a világról, és fogyatékossága ellenére bolondul a nőkért.

Utolsó nagy utazására magával viszi a tapasztalatlan tisztnövendéket, Cicciót is, akinek ez a kalandos út az élet igazi nagy iskolája lesz. Az 1974-ben bemutatott drámai vígjátékból 1992-ben sikeres amerikai remake is született Al Pacinóval, amely azonban nem írta felül Gassman feledhetetlen alakítását – emlékeztet a közlemény.

Karácsonyig két további különlegesség vár az olasz film kedvelőire. December 14-én érkezik a Mámorító Velence, amely A művészet templomai sorozat újdonságaként érkezik az Urániába. A dokumentumfilm Velence művészeti életét és múzeumait, lagúnáit és sikátorait bemutatva foglalja össze a városállam 1600 éves történetét. A vetítésen a közönség találkozhat a rendezővel, Michele Mallyval is.

December 19-én az Én vagyok a Mikulás című vígjátékot láthatják az Uránia látogatói, akik ekkor a 2020-ban elhunyt, népszerű komikus színész, Gigi Proietti utolsó alakításának lehetnek tanúi.

A széria folytatásában több olyan film is szerepel, amely kifejezetten egy városra koncentrál. Velence a főszereplője a Welcome Venice című Andrea Segre-játékfilmnek, amelyben A lány és a költő rendezője ismét megható lagúnatörténettel jelentkezik, egy velencei halászcsalád örököseinek dilemmáját beszélve el.

Hű marad szűkebb pátriájához Mario Martone (A Sanitá negyed polgármestere, Itt én nevetek) is,

aki ezúttal Nosztalgia című filmjével tiszteleg Nápoly városa előtt, több évtizedes távollét után hazatérő főhőse (Pierfrancesco Favino) történetén keresztül.

Hasonlóan fontos szerepet kap a táj a Nyolc hegy című filmben, amely az Alpok hegyei közé viszi el a nézőt. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon is díjazott alkotást, amely két barát történetét beszéli el Alessandro Borghi (Suburra, Szuperhősök) és Luca Marinelli (Martin Eden) főszereplésével, az országos premier idején, januárban vetíti az Uránia.

Bár a válogatásban egyértelműen az új filmek dominálnak, láthatók örökzöld darabok is. Pietro Germi Válás olasz módra és Ettore Scola Egy különleges nap című alkotása révén olyan sztárok is feltűnnek a vásznon, mint Marcello Mastroianni, Sophia Loren vagy Stefania Sandrelli.

Az olasz film élő klasszikusai közül Pupi Avatitól egy új, 2021-es alkotás kerül műsorra: a Még mindig beszélünk egy igaz szerelem évtizedeinek emlékét eleveníti fel az idős főhős és egy regényíró beszélgetésén keresztül.

Szintén szerelmi történetet dolgoz fel A Kolibri című film, amelyben Francesca Archibugi – Sandro Veronese Strega-díjas regénye nyomán – egy olyan férfi esetét meséli el, aki egész életében egy be nem teljesült szerelem vonzásában vergődött.

Több film is kifejezetten női sorsok, női hősök történetét tárja fel.

A Vissza Isten kegyelmébe a pugliai Edoardo Winspeare rendezésében négy olyan nőről szól, akiket a válság tanít meg arra, hogy hol kell keresniük a boldogságot. Az amatőr szereplőkkel forgatott Chiara története egy olyan lány drámája, aki kamaszkorában kénytelen szembesülni családja kényszerű kötelékeivel, amelyek a szervezett bűnözéshez láncolják.

Hasonló korlátok ellen lázad Az első nő című film főhőse, aki a hatvanas években egy nemi erőszak áldozataként veszi fel a harcot az elkövetőt pártoló szokásjoggal szemben, és ezzel valóságos társadalmi lavinát indít el.

A június 19-én, a sorozat zárásaként látható Rendes lányok című vígjáték négy fiatal főhősnője pedig egy festői dél-olasz kisvárosban magát férfinak álcázva rabol ki egy bankot, hogy így teremtse meg függetlensége anyagi alapját. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják az Uránia nézői.

Ajánljuk még