logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rejtett magyar kötődések a Liszt Ferenc Kamarazenekar adventi hangversenyén

A Liszt Ferenc Kamarazenekar december 4-én rejtett magyar kötődésű Prokofjev-, Hartmann- és Beethoven-műveket ad elő a Zeneakadémián holland és spanyol vendégművészek közreműködésével – áll a zenekar MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A programot Prokofjev Klasszikus szimfóniája nyitja, Beethoven Hegedűversenye zárja, a két örökérvényű klasszikus közé illesztették be a nálunk kevésbe ismert, de világszerte egyre többet játszott Hartmann-concertót.

Az est hegedűs szólistája, Liza Ferschtman hazája legrangosabb zenei kitüntetésével, a Holland Zenei Díjjal büszkélkedhet.

Karl Amadeus Hartmann német zeneszerző 1930-ban írt, a partitúrában szereplő ajánlás szerint Kodály Zoltán tiszteletére született, magyaros motívumok inspirálta Kamara-concerto klarinétra, vonósnégyesre és vonószenekarra című darab szólistája a kitűnő spanyol művész, Pablo Barragán lesz, aki a világ egyik legnehezebb klarinétszólamával kápráztatja majd el a közönséget – olvasható a zenekar közleményében.

A hangverseny második részében az a zenemű csendül fel, amit a 19. századi sztár-hegedűművész, Joachim József a hegedűversenyek királyának nevezett, és korabeli sikere a neves magyar muzsikusnak köszönhető. Advent második vasárnapján Liza Ferschtman szólószerepből irányítja majd Beethoven Hegedűversenyének megszólaltatásához szimfonikus méretűvé bővült zenekart – írják a közleményben.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből, és közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert, a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált.

Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. A kamarazenekar koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter.

Ajánljuk még