logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csaknem száz koncert lesz a jövő évi George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztiválon

Csaknem száz koncert lesz a George Enescu nemzetközi klasszikus zenei fesztiválon, amelyet jövő év augusztus 27. és szeptember 24. között tartanak Bukarestben – jelentették be hétfőn a szervezők.

Cristian Macelaru karmester, a fesztivál tavaly kinevezett művészeti igazgatója elmondta, hogy csak a román fővárosban lesz több mint 90 koncert, amihez hozzáadódnak a romániai vidéki városokban a helyi filharmóniák által szervezett hangversenyek. Közölte, hogy a jövő évben ismét lesznek késő esti koncertek, ezt a sorozatot ugyanis két évvel ezelőtt, a legutóbbi fesztiválon nem tartották meg a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében.

Jövő ősszel összesen 40 zenekar érkezik a román fővárosba 16 országból, ezek az együttesek több mint 150 világhírű szólistával fognak együtt zenélni.

Macelaru a neves művészek közül kiemelte

Aida Garifullina és Valentina Nafornita szopránt, Igor Levit és Martha Argerich zongoraművészt, Augustin Hadelich és Renaud Capucon hegedűművészt, Zubin Mehta, Vladimir Jurowski, Sir Simon Rattle, Klaus Makela, Kent Nagano, Cristian Mandeal és Cristian Badea karmestereket.

A külföldi zenekarok közül kiemelte a Lipcsei Gewandhaus Zenekart, a Kölni Rádiózenekart, a Göteborgi Szimfonikus Zenekart, a Liszt Ferenc Kamarazenekart, a Manchesteri Camerata kamarazenekart, a Bécsi Filharmonikusokat, az amszterdami Concertgebouw zenekart, a Londoni Szimfonikusokat, a Francia Nemzeti Zenekart és az Izraeli Filharmonikus Zenekart.

Macelaru közölte, hogy bemutatják a fesztivál névadója, George Enescu román zeneszerző Oidipusz című operáját, akárcsak Verdi Otello, Henry Purcell A tündérkirálynő, Olivier Messiaen Assisi Szent Ferenc, Ligeti György Le grand macabre és Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operáját.

Lucian Romascanu román kulturális miniszter emlékeztetett, hogy

az Enescu-fesztivál az egyik legjelentősebb klasszikus zenei seregszemle a világon, és megígérte, hogy a jövő évi rendezvény szervezői az eddigi legnagyobb költségvetésből gazdálkodhatnak.

A fesztivál szervezői közölték, hogy a bérleteket az idén is sorsolás útján értékesítik, amire november 30. és december 9. között lehet feliratkozni, majd december 12-én sorsolják ki a nyerteseket, akik legfeljebb négy bérletet vásárolhatnak. A jegyeket február 1-jén kezdik árusítani. Részletek a festivalenescu.ro honlapon találhatók. A George Enescu Fesztivált 1958-ban alapították George Enescu román zeneszerző (1881-1955) tiszteletére, majd a kommunista rendszer 1971-ben megszüntette és csak Nicolae Ceausescu diktátor halála (1989) után indulhatott újra.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még