logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Horvátországi érdeklődőket is várnak a Veszprém-Balaton 2023 programjaira

Horvátországi érdeklődőket is várnak a Veszprém-Balaton 2023 (VEB2023) Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatra – mondta Markovits Alíz, a rendezvény lebonyolításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a zágrábi Liszt Intézetben kedden horvát újságíróknak rendezett bemutatón.

Kiemelte: a programok elsődleges célcsoportját úgy határozták meg, hogy húztak egy 400 kilométer sugarú kört Veszprém köré, és ebbe természetesen Horvátország is beletartozik. Zágráb Brüsszel után egyébként az első helyszín, ahol a régióban bemutatják a programot – mutatott rá.

A vezérigazgató úgy ítélte meg, hogy a kulturális kapcsolatok terén nagyon sok kötődés és együttműködés van Horvátország és Magyarország között, a mostani rendezvény pedig további hidat képezhet a két ország között.

Nem olyan régen egy horvát város is viselhette ezt a címet, de sajnos a koronavírus-járvány kettétörte a terveket, pont ezért talán a horvátokat még jobban érdekli, hogy milyen egy Európa Kulturális Fővárosa megvalósítás közben” – hangsúlyozta.

Mészáros Zoltán, a programsorozat főtanácsadója elmondta: nyilván egy magyar nyelven szóló színházi előadásra nehéz egy horvát kulturális turistának ajánlatot tenni, de a veszprémi régió nagyon erős a zenei fesztiváljaiban és általában a zenei rendezvényeiben, gasztronómiájában és a borokban is.

Nem véletlen, hogy a régiót a magyar Toszkánának vagy magyar Provence-nak is nevezik

– jegyezte meg.

Úgy vélte: a borkultúra, amely a történelmi borvidékre épül, minőségorientált és középprémium kategóriában ma már megállja a helyét a nemzetközi nagy borhatalmak között. A Michelin-kalauz pedig 12 Veszprém megyei helyet említett meg vagy díjazott a közelmúltban – tette hozzá.

Ez szerintem egy olyan kulturális kínálat, ami a tájjal, a Balatonnal és az egyéb kulturális megállókkal egy nagyon jó lehetőség lehet a horvát turistáknak is” – mondta.

Vikman Pál kulturális projektmenedzser a zenei programokat ismertetve elmondta:

Veszprém egyedi zenei kultúrával rendelkező város, nagyon erős kórusmozgalommal, amelybe egyre több fiatal kapcsolódik be.

Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet emlékeztetett arra, hogy Zágrábban nyolc éve működik magyar intézet, amelynek legfőbb küldetése a magyar kultúra népszerűsítése.

Ezért különösen fontos számunkra, hogy bemutassuk a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa projektet is” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a következő esztendőben végig folyamatosan nyomon fogják követni az eseményeket, és folyamatosan fogják tájékoztatni a zágrábiakat és egész Horvátországot az eseményekről.

Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, 116 településen több ezer programmal várják majd az érdeklődőket. A nyitórendezvényt január 21-én és 22-én, a magyar kultúra napján tartják.

Ajánljuk még