logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bemutatták a Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívóról szóló filmet az Egyesült Államokban is

A Nemzeti Tehetség Központtal (NTK) együttműködésben mutatták be pénteken New Yorkban a magyar főkonzulátuson a Szilágyi Áron olimpiai bajnokról szóló, Egy mindenkiért című portréfilmet.

Az eseményen az Egyesült Államok vívószövetségének vezetője és amerikai sportolók is részt vettek.

A háromszoros olimpiai bajnok kardozó, a magyar tehetség nagykövete amerikai látogatásán felkeresett több tehetséggondozással foglalkozó intézményt, vívóklubokat, találkozott fiatal sportolókkal, szombaton pedig ellátogatott az olimpiai bronzérmes vívó Peter Westbrook alapítványához, amelynek célja a hátrányos helyzetű gyerekek társadalmi integrációjának segítése a sport, a vívás által.

Szilágyi Áron az MTI-nek elmondta, hogy a sport örömforrás, közösségépítő, integrációs eszköz, azoknak a tehetségeknek pedig, akik akár már egész fiatal korban megmutatják talentumukat, egy kibontakozási lehetőség.

Az Egy mindenkiért című filmről, Muhi András Pires rendező munkájáról elmondta, hogy egyben portré- és sportdokumentumfilm, az ember mellett az érzésekre, élményekre is koncentrál, amelyeken egy élsportoló keresztülmegy a sikerek és kudarcok által.

Hozzátette: a tehetséggondozást tekintve az amerikaiaktól és mindenekelőtt a Peter Westbrook Alapítványtól azt érdemes megtanulni, ahogyan a vívást a társadalmi integráció eszközeként használják. Megjegyezte, hogy a látogatása alatt találkozott régi barátjával és ellenfelével, Daryl Homerrel, akivel a riói olimpiai döntőt vívta. Ő szintén az alapítvány vívóterméből indult el, és bevallása szerint is biztosan másként nézne ki az élete, ha nincs egy olyan közeg, mint az alapítvány, amely felkarolta és kiemelte abból a bronxi közösségből, ahonnan jött.

Peter Westbrook előzetesen úgy nyilatkozott, hogy Szilágyi Áron megtestesíti azokat az értékeket, amelyeket az alapítvány képvisel, ezért izgalommal várják a sportoló látogatását, akiről az alapítvány honlapján olvasható bejegyzés is kiemeli, hogy a világon az egyedüli háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívó.

Szilágyi Áron 2019-ben oktatóként csatlakozott a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum programjához, 2022-től pedig a Központ Tehetség Nagyköveteként is közreműködik.

A New York-i látogatás és filmbemutató része a tehetségfejlesztésről szóló nemzetközi körútnak, amelynek során Kassán, Nagyváradon, Kolozsváron, Buenos Airesben, Berlinben, Madridban, Rómában és Londonban is levetítették, illetve levetítik a filmet, valamint szerveztek és szerveznek a tehetséggondozásról szóló eseményeket.

Ajánljuk még