logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Zeneakadémián ad koncertet a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Ünnepi nagykoncertet ad a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara fennállásának 169. évfordulója alkalmából november 17-én a budapesti Zeneakadémián.

Az esten Schubert-Dohnányi f-moll fantáziájának zenekari átirata, Mahler 1. (D-dúr) Titán szimfóniája és a Blumine, Liszt Prométheusza, Orbán György Szimfonikus finálé, Kodály Marosszéki táncok, valamint Bartók Öt népdal énekhangra és zenekarra című műve hangzik el Vajda Gergely vezényletével. Szólistaként Horti Lilla operaénekes lép színpadra – közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint kiemelték, a hangverseny műsorában szereplő szerzőket és műveket mind szoros kapcsolat fűzi hazánk első hivatásos professzionális szimfonikus zenekarához, amelynek első koncertje 1853. november 20-án volt Erkel Ferenc vezényletével.

Kultúrtörténeti esemény volt a Schubert halálának 100. évfordulójáról megemlékező ünnepélysorozat, amelynek záróestjén először hangzott el az f-moll fantázia zenekari változata az akkori elnök-karnagy, Dohnányi tollából – olvasható a közleményben.

Bartók is e zenekar számára dolgozta át öt zongorakíséretes népdalát a Társaság 80. születésnapjára, és bár Kodály Zoltán a Marosszéki táncok zenekari változatát Arturo Toscanini ösztönzésére készítette el, itthon mégis a Filharmóniai Társaság játszhatta először.

Mahler a budapesti operaház igazgatójaként dolgozott, amikor 1889-ben befejezte 1. szimfóniáját, természetesnek tartotta tehát, hogy új alkotását a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén mutassa be. Ebben a korai változatban szerepelt még a később elhagyott Blumine tétel.

Az ünnepi műsorból nem hiányozhat a zenekar történetét meghatározó Liszt Ferenc sem, aki a humánumért, az emberiségért szenvedő hős szimbólumát látta Prométheuszban – írták, hozzátéve: mivel az együttes az új magyar zene elkötelezett támogatója, a hangversenyen egy kortárs magyar alkotás, a Kossuth-díjas Orbán György új műve is megszólal.

Ajánljuk még