logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra a Nemzeti Filharmonikusok

Egykori művészeti vezetőjére, Kocsis Zoltánra emlékezik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt és Rahmanyinov műveivel vasárnap a budapesti Müpában.

Kocsis Zoltánra olyan zeneszerzők műveivel emlékeznek, akiknek kifejezésmódja közel állt a nagy zongoraművész és karmester felfogásához. Liszttől olyan kompozíciót is hall a közönség, amelyet Kocsis hangszerelt zenekarra.

Kocsis Zoltán támogatta a fiatal muzsikusokat, nem véletlen tehát, hogy az emlékkoncertet Rajna Martin vezényli. A szólista, Olga Kern zongoraművész korábban Kocsis vezényletével is fellépett a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégeként – közölték a Nemzeti Filharmonikusok csütörtökön az MTI-vel.

A műsorban elhangzó Liszt Ave Mariája zongoradarab, amely Kocsis repertoárján is szerepelt, így formálódhatott meg az előadóban az átirat koncepciója. Rahmanyinov szimfonikus költeményét, A holtak szigetét Arnold Böcklin képe inspirálta. A műben fontos szerepet játszik a gregorián Dies irae-dallam, s ugyanezen alapul a műsor következő száma, Liszt Haláltánca is.

Az utolsó ítéletet idéző középkori dallam a szünet utáni újabb zenekar-kíséretes zongorakompozícióban, Rahmanyinov Rapszódia egy Paganini-témára című művében is felhangzik. A műsort záró zenekari mű, a Mazeppa Liszt egyik legnépszerűbb szimfonikus költeménye, amelyet a zeneszerző 1851-ben Weimarban komponált Victor Hugo költeménye nyomán.

A dirigens Rajna Martin karrierje mind idehaza, mind külföldön kibontakozóban van, Olga Kern orosz származású, Amerikában élő zongoravirtuóz pedig a 2001-es Van Cliburn Nemzetközi Verseny győztese.

A kiemelt kép illusztráció.

 

Ajánljuk még