logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A halottak napjának üzenete, hogy az élet véges, ezért próbáljuk megbecsülni

| Szerző: hirado.hu
November 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a katolikus egyház minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről emlékezik meg. A katolikus egyház azonban a feltámadás és az örök élet hitével éli meg a halottak tiszteletét.

Az M1 reggeli műsorának volt a vendége dr. Martos Levente Balázs atya, a Központi Papnevelő Intézet rektora. Az atya kiemelte, hogy mindenszentek ünnepe azokról szól, akik már Istennél vannak a mennyekben, a Szentírás a mennyei Jeruzsálem képét használja ezzel kapcsolatban, míg a hallottak napja minden elhunyt szerettünkről szól, azokról is akik még nem biztos, hogy megérkeztek Istenhez. Hangsúlyozta,

„a halottak napja inkább azokról szól, akikért imádkozni szeretnénk.”

A katolikus liturgia szempontjából ezen a napon száz éve hagyomány, hogy minden pap három szentmisét mutathat be, egyiket egy konkrét halottért, másikat a tisztítótűzben szenvedőkért, a harmadikat pedig a pápa szándékára.

Martos Levente Balázs kiemelte, hogy „az egyház bátran hirdeti, hogy van örök élet, hogy van értelme a szeretteinkért imádkozni. Ugyanakkor még fontosabb talán, hogy ott legyünk egymás mellett, hogy meghallgassuk egymást. ” Hozzátette: bízunk abban, hogy egyszer eljön az Úr, a keresztény világnézet azzal számol, hogy az örökélet egy nagy változással fog bekövetkezni. De a legtöbbünk számára ez valószínűleg úgy fog bekövetkezni, hogy eljön az a bizonyos óra, egy biztos bizonytalansággal nézünk ennek elébe.

Talán jó ha felkészülünk erre azáltal, hogy szeretjük azokat, akik itt vannak, és azokat, akik már elmentek.

A halottak napjának egyetemes üzenete, hogy az élet véges, ezért próbáljuk megbecsülni, szeretni és segíteni a szeretteinket, a körülöttünk élőket.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még