logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novemberben tartja első kortárs árverését a Kieselbach Galéria

Hetvenhét év művészetéből tartja első kortárs árverését a Kieselbach Galéria november 11-én a Budapest Marriott Hotelben; az aukció anyagából csütörtökön nyílt kiállítás Budapesten.

A 77 év magyar remekművei címet viselő nagyszabású kiállításon főműveket, ritkaságokat, kortárs ikonokat és gyűjtői érdekességeket láthat a közönség.

Kieselbach Tamás, galériatulajdonos ambíciója és vágya volt egy olyan, „párját ritkító” múzeumi rangú főműveket felsorakoztató anyag összegyűjtése és aukcióra bocsátása, amely emeli a rangját a kortárs művészetnek – hangsúlyozta Rieder Gábor, kurátor, művészettörténész az aukciós kiállítás csütörtöki megnyitóján.

Az aukciósház szerint az anyag legnagyobb szenzációja a neoavantgárd világhírű képviselője, Keserü Ilona 1967-es Sírkövek 2. című festménye. A kép először jelenik meg a műtárgypiacon, felbukkanása kivételes szenzációnak számít, kikiáltási ára 48 millió forint.

A festmény a világ legnagyobb múzeumaiban szereplő Keserü-képek legjellegzetesebb motívuma, a balatonudvari szív alakú sírkövek egyik legelső feldolgozása. A homogénre festett, játékos formák absztrakt elemekként töltik ki a kép terét, igazodva a piros-lila-rózsaszín és napsárga kontrasztos színakkordjaihoz – olvasható a galéria tájékoztatójában.

Rieder Gábor kiemelte: az aukció másik főműve Kondor Béla 1958-as Műtücsök felbocsátása című alkotása, amely a kondori életmű egyik legismertebb, számtalanszor reprodukált kulcsműve.

Mint mondta, ritkán jelenik meg ilyen kiemelkedő kvalitású Kondor Béla-kép aukción. A festmény 75 millió forintos kikiáltási ára is rekordnak számít magyarországi kortárs árverésen.

A képen egyenruhás férfi tart kezében egy apró, propelleres, műholdszerű gépezetet (ez a címbeli „műtücsök”), mintha a lélek törékeny, a technikai fejlődés és a kelet-európai sors által elrontott szerkezetét próbálná megjavítani – írta a galéria tájékoztatójában.

Az aukciós anyag kiemelkedő műve még Kassák Lajos Egyesült Államokból hazakerült, 1958-as absztrakt alkotása, a Kompozíció #7, amelyre 42 millió forinttól lehet licitálni.

Rieder Gábor felhívta a figyelmet még Frey Krisztián 090472 (Kamilla) című, 1972-es alkotására, amelyen a Ludwig Múzeum egyik kiállítására készülve fedezték fel a restaurátorok, hogy a kép előoldala nem illeszkedett jól a hátoldallal. Kiderült, hogy két vászon van egymásra húzva, és az így megtalált másik képre 6 millió forinttól lehet majd licitálni.

A galéria közlése szerint a közelmúltban tárult fel egy korábban nem ismert gyűjtemény, a 2019-ben elhunyt Tandori Dezső költő kollekciója. A különc irodalmi legenda jó barátságot ápolt a szintén elefántcsonttornyába zárkózó festőművésszel, Korniss Dezsővel. Ennek emlékét őrzi az Orvvadász című 1953-as Korniss-alkotás, és az amerikai absztrakt expresszionizmus csurgatásos eljárását követő, zöld-fekete című festmény is, az 1959-es Out Back, amely 12 millió forinttól kelhet el.

Mindezek mellett szerepel még a válogatásban Veszelszky Béla pointillista absztrakt főműve, Korga György ismeretlen pop art alkotása, Körner Éva és Tandori Dezső hagyatékának ritkaságai, valamint a modernizmus mestereinek művei. Fellelhetők benne az Iparterv-nemzedék alkotásai, a modern figurális festészet képei és a feltörekvő fiatalok vadonatúj kompozíciói. Emellett a 80-as évekbeli újfestészet és a szentendrei neodadaizmus képviselőinek egy-egy alkotására is lehet licitálni – áll a galéria ajánlójában.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még