logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Schubert zsenialitása mögött tragikus sorsa áll

Idén Franz Schubert zenei világát kínálja a közönségnek Vásáry Tamás és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek közös bérlete, a Vásáry-bérlet. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester a Kossuth Rádió vendégeként idézte fel a 19. század egyik legtehetségesebb zeneszerzőjének megpróbáltatásokkal teli életét.

A fiatalon elhunyt osztrák zeneszerzőnek, Franz Schubertnek semmi sem jött könnyen az életben. Éhen halhatott volna baráti és támogatói köre nélkül, ugyanis méltatlanul mellőzték, nem adták ki műveit. Egész életében depresszióban szenvedett, kimondottan szerencsétlen, boldogtalan ember volt, mind karrierjét, mind magánéletét tekintve. A viszonzatlan szerelem és az elismerés hiánya súlyosan megbetegítette, mindössze 31 éves volt, amikor meghalt, ám e rövid idő alatt is maradandót alkotott – kezdte Vásáry Tamás a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorában. A Kossuth-díjas karmester – Schubert halhatatlan életműve előtt tisztelegve – a már hagyománynak számító Vásáry-bérlet következő négy hangversenyén a komponista összes szimfóniáját és mindkét miséjét műsorra tűzi a Zeneakadémián.

Schubert sikerei eltörpültek ahhoz képest, milyen nagy és termékeny zeneszerző volt. Halála napjáig szüntelen komponált, amint elkészült egy művével, már folytatta is egy másikkal. Csodálatos zsenialitása volt, amit sajnos a kora nem ismert el, ezért például a h-moll szimfóniáját, ami egyike a leghíresebb zenéjének, már sosem hallhatta előadásban” – mesélte Vásáry Tamás, aki a Schubert-sorozat hangversenyein a Magyar Rádió Művészeti Együtteseit vezényli.

A koncerteket a Bartók Rádió élőben közvetíti, a Muzsikáló délután című műsorba pedig kulisszainterjúk készülnek a karmesterrel. A sorozat első hangversenye október 27-én, csütörtökön lesz. A korszakos remekművek között számos, ritkán hallható kompozíció is hallható lesz. A teljes műsorkínálat elérhető az MRME honlapján.

Kiemelt kép: Franz Schubert osztrák zeneszerző (August Rieder festménye; fotó: wikipedia.org)

Ajánljuk még