logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Frakk, a macskák réme – kicsik és nagyok kedvence

| Szerző: hirado.hu
A  „pákosztos” macskák rémének ötlete Bálint Ágnes valós élményein alapult, aki maga is nagy kutyabarát volt. A legendás meseíró és tévés személyiség egyik legnépszerűbb sorozatáról számos érdekességet gyűjtött össze az MTVA Archívuma. 

1971. decemberében a sajtó hírt adott egy új, eredetileg 13 részes rajzfilmsorozat Pannónia Filmstúdióban zajló munkálatairól. A Magyar Televízió megbízásából készített műsor szereplőit az ismert karikaturista, Várnai György tervezte, aki így vallott a projektről: „Már csak azért is örömmel vállaltam el a Frakk animációsfilm-sorozat szereplőinek megformálását, mert szeretem az állatokat. Többszörös kutyatulajdonos vagyok, akárcsak forgatókönyv-író partnerem: Bálint Ágnes.”

Kapcsolódó tartalom

A televízió a megrendelés idején nem határozta meg, hogy milyen technikával készüljön a rajzfilm, így a „rajz- és bábfilm újszerű kombinációját” alkalmazták. „Minden egyes szereplőnek megrajzoltuk és kartonpapírból kivágtuk a fejét és alakját, egyenként 80—100 változatban. Csak elő kell venni a dobozokból — mondjuk — Frakk alvó, ébredő, nevető, mérges, dühös, sunyi tekintetű, lógó nyelvű fejét, és kikeresni hozzá az ülő, álló, fekvő, ugró, szaladó testet. Ezeket ráillesztjük az előre megrajzolt háttérre és — minden mozdulatot külön beállítva — lefényképezzük. Ezekből a képekből — mintegy 8—10 ezer felvételből — áll össze egy-egy 6 perces történet” – mesélte Cseh András, a rendezők egyike, aki e technika hazai mestere volt.

Frakk alakját egyébként két valóságban is létezett kutya inspirálta. Egyrészt Bálint Ágnes édesanyja sokat mesélt lányának egy szomszédjukban élő vizsláról, bizonyos Frakkról, aki gyakran átszökött, és mindenféle galibát okozott a ház körül. Másrészt az írónő veje kórházi kísérletektől mentett meg egy vizslát, aki családtaggá vált Bálint Ágneséknél, amikor a vő hozzájuk költözött. A rajzfilm alapkonfliktusa, azaz a kutya-macska ellentét a család mindennapjaiban gyökerezik, hiszen a befogadott eb és a meseíró két macskája – akikről Szerénkét és Lukréciát mintázta – gyakran hajba kaptak. Az állatszereplőkön kívül Lajcsika, a szomszéd kisfiú alakját szintén létező személy ihlette: Kiss Lajos az írónő unokahúgának barátja volt.

Az első epizód 1972. december 23-án került képernyőre, és az első évadot a 70-es években további kettő követte. A sorozat végül olyan népszerű lett, hogy 1987-ben egy negyedik évaddal egészítették ki. A szereplők hangja az évek során alig változott: Pártos Erzsi (Irma néni), Szabó Gyula (Frakk), Váradi Hédi (Szerénke), Schubert Éva (Lukrécia), kivéve Károly bácsit, akit az első két évadban Rajz János a második kettőben pedig Suka Sándor szólaltatott meg.

Az évek során a főcím is fejlődött: a későbbi évadokban Frakk már nemcsak a kutyaházból vakkant, hanem megkergeti a macskákat, és ezen jót mulat. Ami viszont máig változatlan, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt imádják Frakk kedves és kacagtató kalandjait, hiszen Bálint Ágnes szerethető figurákat álmodott meg, és a rajzfilm nagyszerűen követte elképzeléseit.

Ajánljuk még