logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Beszédhibával sem lehetetlen a színpadi siker?

Páger Antal, Feleki Kamill, Kabos Gyula – legendás művészek, akikben nemcsak az a közös, hogy pályájukon maradandót alkottak, hanem hogy egyikőjük sem beszélt tökéletesen. Korbuly Péter, a Montágh Testület tagja a Ridikül vendégeként azt fejtegette, vajon a szép beszéd kötelező-e egy közszereplőnek, vagy a lehengerlő tehetség felülírhatja-e ezt a szabályt.

Korbuly Péter hosszú évtizedekig volt az egykori Magyar Rádió bemondója, filmek főcímeiben, valamint különböző reklámokban is rendszeresen hallható a hangja. A közmédia Montágh Testületének tagjaként elkötelezetten őrködik a magyar nyelv helyes használata felett, azonban elismeri, vannak olyan megkérdőjelezhetetlen őstehetségek, akik beszédzavaruk ellenére is sikeresek és meggyőzők tudnak lenni a színpadon. Dióssy Klári, a Ridikül műsorvezetője a helyes beszédről szóló adásban arról faggatta, hogy vajon miért lehet ez.

Feleki Kamillt személyesen ismertem, dőlt tőle a közönség, annak ellenére is, hogy beszédhibás volt. Tüneményes ember volt, aki mindent meg tudott csinálni a színpadon. Nem volt ezzel egyedül. A nagy nevettetőnk, Kabos Gyula szintén nem beszélt szépen, Páger Antalnak pedig hangképzési hibái voltak” – elevenítette fel Korbuly Péter, miközben leszögezte, amíg egy színésznek akár különleges vonzerőt is adhat egy beszédhiba, egy televízióban vagy rádióban dolgozó, mikrofon előtt beszélő embernek elengedhetetlen, hogy helyesen használja a nyelvi eszköztárat. A Montágh Testületben éppen ezért folyamatosan figyelemmel kíséri, hogy a közmédia csatornáin olyan műsorvezetők, riporterek, hírolvasók, narrátorok és tudósítók szerepeljenek, akik megfelelnek a közszolgálati televíziózás és rádiózás magas szintű minőségi követelményeinek.

A teljes beszélgetés újranézhető a Ridikül Médiaklikk-oldalán.

Ridikül – minden hétköznap 15:40-től a Dunán!

Kiemelt kép: Korbuly Péter bemondó a Duna Televízió Ridikül című műsorában (Fotó: MédiaKlikk)

Ajánljuk még