logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Középpontban a kultúra és az innováció a Polgári Gondola rendezvényén

A kultúra és az innováció témáját és kapcsolatát járták körül a résztvevők a Polgári Gondola kedd esti rendezvényén, Budapesten.

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében kiemelte: a kultúra és az innováció egymással szervesen összefügg.

Azt mondta: napjainkban a modernitás jegyében támadást hajtanak végre állandó értékeink ellen. Küzdeni kell a jelenség ellen, hogy át tudjuk fogalmazni ezeket az értékeket, és át tudjuk adni az utánunk következő nemzedékeknek – tette hozzá.

A kultúra innovációjára és az innovációs kultúra elterjesztésére van szükség

– hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte az identitás megőrzésének fontosságát, amelyet a kultúránk hordoz, és amelyet a családokon keresztül adunk át. Ha ezt feladjuk, akkor elveszünk a népek tengerében – mutatott rá Csák János, hozzáfűzve: 33 nemzedék óta itt élünk, és a mai körülményeink sokkal jobbak, mint szinte bármikor a történelem során.

Méltatlanok lennénk az őseinkhez, ha ezt az örökséget nem tudnánk átadni a következő nemzedékeknek

– mondta.

Kitért arra, hogy a középpontba a családokat kell helyezni, a család pedig egy férfi és egy nő szövetsége. Mint fogalmazott, ebből a pozícióból nem tudnak hová hátrálni, ha ezt tennék, akkor elveszítenék önazonosságukat és identitásukat. Akinek nincs önazonossága, annak nem lesz önrendelkezése – mondta.

A miniszter szólt arról is, hogy a mai, gyökerét vesztő Európában, ahol e jelenséghez a többi között háború, energiaválság, infláció társul, jól látszik, mennyit számít, ha egy országnak a kormánya cselekvőképes.

Számos uniós ország kormányválsággal küzd, ezzel szemben Magyarország cselekvőképes, megvannak az erőforrásaink és a közös akaratunk is

– fogalmazott Csák János.

Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének alelnöke elmondta: a kultúra és az innováció kapcsolatát tekintik át a Polgári Gondola mostani rendezvényén a meghívott vendégekkel.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke arról beszélt, hogy egy nehéz helyzet is számos lehetőséget rejt magában. A leghatékonyabban teljesítő innovációs rendszerek mind olyan országban működnek, amelyek évtizedek óta napi szinten fizikai veszélynek vannak kitéve.

Ez azt üzeni Magyarország számára, hogy ez a mostani helyzet óriási lehetőség is – mondta.

Kapcsolódó hírek

Csák János: A kormányzati döntések mögött az emberek alapvető szükségletei állnak
A magyar kormány intézkedései mögött egy összetett gondolkodásmód húzódik meg, amely figyelembe veszi az emberek alapvető szükségleteit, így például a valahová tartozás, a törődés és a biztonság iránti igényt; mindez magyarázatot ad arra, hogy a kormány mit miért tesz – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen, hétfőn Budapesten.
Belföld
Csák: A magyar jövő őrzői az egyházak
A magyar jövő őrzői az egyházak – jelentette ki a kulturális és innovációs miniszter hétfőn Budapesten, az egyházi felősoktatási intézmények vezetői előtt tartott előadásában.
Belföld

Ajánljuk még