logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb rangos nemzetközi díjat nyert a Magyar Zene Háza

Európa egyik legtöbbet díjazott épülete lett a Magyar Zene Háza (MZH). A Német Design Intézet (Rat für Formgebung) által odaítélt Iconic Awardot szerda este adták át ünnepélyes keretek között a legnagyobb európai ingatlanszakmai kiállításon, a müncheni Expo Realon a Liget Budapest projekt keretében megvalósult Magyar Zene Házának.

Szinte mindenki számára az egyik legismertebb kortárs magyar épület lett a Magyar Zene Háza” – mondta el csütörtökön Budapesten a Liget projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek hozzátette: a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szu által tervezett épületet nem csupán a magyarok ismerik jól, hanem már a nemzetközi közönség is.

A Magyar Zene Házát ezúttal az Iconic Award neves, nemzetközi építészekből álló, öttagú zsűrije építészeti kategóriában rangsorolta első helyre. A grémium a legjobb és leginnovatívabb építészeti és tervezési megoldásokat felvonultató, világszerte megvalósult új épületeket díjazza. Az elmúlt években olyan, a világelithez tartozó sztárépítészek alkotásait ismerték el, mint Dorte Mandrup, Kuma Kengo, Alberto Caiola vagy Sir David Chipperfield.

Nem először kapott azonban díjat az MZH. Gyorgyevics Benedek felidézte, hogy a nemzetközi szakmai figyelem már a kezdetek óta ráirányult a Liget Budapest projektre, amely léptékében és összetettségében ma Európa legnagyobb kulturális beruházása.

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el A legjobb nemzetközi középület elismerést az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésnek.

A szintén a Liget projekt során megvalósult, új Néprajzi Múzeum már 2018-ban elnyerte a világ legjobb középülete díjat az IPA-n, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) az Európa legjobb középület-fejlesztése díjat hozta el az IPA-ról, ezzel a Liget Budapest projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj történetében – idézte fel.

A vezérigazgató emlékeztetett arra is, hogy 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. 2021 nyarán a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, amely az EU legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 tavaszán pedig a Magyar Zene Háza a MIPIM Awards fődíját nyerte el, ezzel a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el – közölte.

Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta, hogy a mostani elismeréssel nemcsak Magyarország legtöbbet díjazott épületévé vált a ház, hanem az egész kontinens egyik legizgalmasabb és legfelkapottabb új épülete jött létre, amely sorra vívja ki a zsűri elismeréseit Angliától az Egyesült Államokig, Franciaországtól Németországig.

Nem véletlen, hogy a Magyar Zene Háza látogatottsága példátlan gyorsasággal lépte át a 700 ezer főt” – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve: az MZH Fudzsimoto Szu egyedülálló építészeti víziójának és a Batta András vezette csapat tartalmi koncepciójának olyan rendkívüli ötvözete, mely többszáz magyar szakember közreműködésével jött létre.

Elmondása szerint az MZH januári megnyitásával olyan turisztikai desztináció jött létre Budapesten, amely miatt szerte Európában tízezrek ülnek repülőre. Ugyanakkor a magyar főváros is egyedülálló kulturális helyszínnel gazdagodott, amelynek kiállítása és zenei programjai folyamatosan teltházasak, de sokan már csak azért is ellátogatnak a Városligetbe, hogy megcsodálják ezt a különleges épületet – közölte Gyorgyevics Benedek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánljuk még