logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Évekre szóló tervei voltak Szakcsi Lakatos Bélának

Október 2-án életének 80. évében elhunyt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, Petőfi Zenei Díj életműdíjjal elismert zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla. Emlékére a Kossuth Rádió megismételte az idén májusban vele készített interjút, amelyben a művész beszámolt pályafutásáról, életének fontos fordulópontjairól, elmesélte, miért vette fel a Szakcsi nevet és beszélt terveiről is.

Májusban készített interjút a Kossuth Rádió a hétvégén elhunyt művésszel, amelyet hétfőn este megismételt a rádió. A Nagyok című portréműsorban Náray Balázs beszélgetett Szakcsi Lakatos Bélával, aki elmesélte, miért kezdte el használni a Szakcsi nevet.

„Nagyapán Szakcsról származik, e településről jött anno a fővárosba. Annak idején mikor elkezdtem jazz zenét játszani a rádióban rögzítettek tőlem is felvételeket, és ha elfogadta ezeket egy bizottság, akkor kaptál pénzt. Ezek voltak az úgynevezett »Z-sített« felvételek. Kiderült azonban, hogy rajtam kívül van még két Lakatos Béla is, egy bőgős és egy rockzenész, basszusgitáros is. A névazonosság miatt történt meg, hogy a rockzenész kolléga kapta meg a mi pénzünket is, ekkor felvettem a Szakcsi nevet, hogy ne más kapja meg az én járandóságomat, így lettem Szakcsi” – mesélte a rádiónak adott utolsó interjújában a művész, aki terveit is megosztotta. „Csak a zeneszerzéssel szeretnék foglalkozni, hát sok időm már nem lesz, örülök, ha elélek még három-négy évet” – mondta idén májusban 79. születésnapja előtt Szakcsi Lakatos Béla.

(A Z-felvételek olyan stúdióban tekercsre rögzített felvételek voltak, amelyeket mind technikailag, mind előadásmódban megfelelő minőségűnek ítélt egy bizottság. Ezeket játszotta a rádió, de bekerültek az archívumba is, mint örökre megtartható felvételek. Ez abban az időben azért volt fontos, mert ha egy dal nem került ilyen minősítéssel ellátott zenei tekercsre, azt idővel letörölték. Z-felvételek ma is készülnek.)

A beszélgetés az alábbi linken újrahallgatható.
https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2022/05/11/nagyok-szakcsi-lakatos-belaval/

Kiemelt kép: Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző, Kossuth- és Liszt-díjas alkotó, a nemzet művésze (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még