logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Eddig soha nem látott fotókon elevenedik meg az egykori trónörökös alakja

| Szerző: hirado.hu
Az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó életéről szóló szabadtéri kiállítás nyílt a Várkert Bazárban. A tárlat visszatekintés arra az európai parlamenterre, aki húsz éven át magyar hazafiként mindent megtett annak érdekében, hogy a vasfüggöny eltűnjön, aki először beszélt magyarul az Európai Parlamentben, valamint felhívta a figyelmet a határon túli magyarság helyzetére is.

Az utolsó magyar trónörökös születésének 110. évfordulója alkalmából a Habsburg Ottó Alapítvány nagyszabású rendezvénysorozattal készült, amelynek nyitó állomásaként az érdeklődők egy szabadtéri fotókiállítást tekinthetnek meg a Várkert Bazárban – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program közösségi média oldalán.

Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős kormánybiztos a kiállítás megnyitóján emlékeztetett, hogy a gyermek Habsburg Ottó, az utolsó koronázási szertartás résztvevőjeként még egyben láthatta a lenyűgöző szépségű Királyi Palotát és annak környezetét. Később aztán felnőttként, külföldön értesülhetett az épületek és az egész Budavári Palotanegyed szomorú sorsáról és a kommunisták rombolásáról. „Ha most körülnéznek itt a Várkert Bazárban vagy feltekintenek a Budavári Palotanegyed újjászületett épületeire, láthatják, hogy az adósságot, amellyel minden magyarnak és Habsburg Ottó trónörökösnek is tartoztunk, legjobb tudásunk szerint igyekszünk törleszteni” – tette hozzá a kormánybiztos.

A megnyitón beszédet mondott Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója is, aki hangsúlyozta, hogy a Várkert Bazárban olyan fotókat állítottak ki, amelyeknek jelentős része még soha nem volt látható. Kiemelte, hogy az egykori trónörökösre emlékezés nem nosztalgiázás, nem véletlenül kapta a kiállítás a Palotából Parlamentbe – 110 éve született Habsburg Ottó címet. A tárlat visszatekintés arra az európai parlamenterre, aki húsz éven át magyar hazafiként mindent megtett annak érdekében, hogy a vasfüggöny eltűnjön, aki először beszélt magyarul az Európai Parlamentben, valamint felhívta a figyelmet a határon túli magyarság helyzetére is.

A kiállítást Martyn Rady professzor, A Habsburgok – A világ urai című könyv szerzője nyitotta meg, aki művében a Habsburg dinasztia közel ezeréves történetét mutatja be. A professzor kiemelte, hogy a kiállítás képei Habsburg Ottó fáradhatatlan utazásairól, Szász-Meiningeni Reginával közös házaséletéről, az autók iránti rajongásáról és Magyarország iránti kitartó szeretetéről is szólnak.

Ferenc József halála után hamar egyértelművé vált, hogy IV. Károly után Habsburg Ottó lesz a magyar trón várományosa. Bár a 20. század történelmi változásainak következtében soha nem került a fejére a Szent Korona, mindent elkövetett annak érdekében, hogy az Európai Parlament tagjaként Magyarország érdekeit képviselje.

A Habsburg Ottó életét bemutató szabadtéri kiállítás december 1-ig ingyenesen megtekinthető a Várkert Bazár Gloriettjéhez vezető rámpáin.

Ajánljuk még