logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A főutca aszfaltja alól került elő Herkules

| Szerző: hirado.hu
Filippi romvárosában folytatott ásatás során megtaláltak egy kétezer éves szobrot, amely Herculest ábrázolja. Bár a szobor töredékesen maradt fenn, a kutatók úgy vélik, hogy egykor egy olyan épületet díszített, amely a késő bizánci korból, a Kr. u. 8. vagy 9. századból származott.

Az ásatások során a kutatók egy Kr. u. 2. századi szobrot tártak fel, amely a legendás hőst, Herkulest ábrázolja.

Herkules a görög isteni hős, Héraklész római megfelelője, Jupiter és a halandó Alkméné fia. A klasszikus mitológiában Herkules emberfeletti erejéről híres, a gyengék bajnokaként és védelmezőjeként tartották számon – olvasható a Heritage Daily cikkében.

Philippi egy jelentős görög város, amely a mai Kavala várostól északra, Észak-Görögországban volt. A település neve eredetileg Krenidesz volt, alapítói Thasszoszról érkeztek időszámítás előtt 360-359-ben. II. Philipposz makedón király néhány évvel később, 356-ban hódította meg a várost, ekkor nevezte el saját magáról. Filippi idővel Makedónia, majd a Római Birodalom fontos aranybányavárosává vált. A település a 14. században, az oszmán hódítást követően néptelenedhetett el.

A szobrot a város egyik főútja mellett, egy kereszteződésnél fedezték fel. A két utca találkozásánál egy dekorált házakkal határolt tér állt, közepén egy szökőkúttal.

Bár a szobor töredékesen maradt fenn, a kutatók úgy vélik, hogy egykor egy olyan épületet díszített, amely a késő bizánci korból, a Kr. u. 8. vagy 9. századból származott.

A szobor eredeti állapotában különböző tárgyakat tarthatott: koszorút, oroszlánbőrt és bunkósbotot.

A címlapfotó illusztráció. 

 

 

Ajánljuk még