logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szakcsi Lakatos Béla hitt a zene erejében

| Szerző: hirado.hu
Szakcsi Lakatos Béla életének 80. évében hunyt el vasárnap. A Kossuth Rádió Nagyok című műsorban egy korábbi beszélgetéssel emlékezett meg a magyar dzsessz kiemelkedő alakjáról. Az interjúban Szakcsi Lakatos Béla beszámolt pályafutásáról, életének fontos fordulópontjairól, és emlékeiről.

 

A teljes interjú alább hallgatható vissza.

Interjú

 

Életének 80. évében elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző, Kossuth- és Liszt-díjas alkotó, a nemzet művésze.

Kapcsolódó tartalom

A Kossuth Rádió hétfő este a Nagyok című műsorban egy korábbi beszélgetéssel emlékezett meg a magyar dzsessz kiemelkedő alakjáról. Az interjúban Szakcsi Lakatos Béla beszámolt pályafutásáról, életének fontos fordulópontjairól, és emlékeiről.

Kapcsolódó tartalom

Szakcsi Lakatos Bélát hiba csak dzsessz zenésznek nevezni. Ez ellen maga is tiltakozott. Már a hetvenes években írt musicalt, kutatta a cigányság zenei kultúráját, játszott klasszikus darabokat, viszont mindinkább zeneszerzőnek tartotta magát. Halála előtt nem sokkal vette lemezre misztériumjátékát, ami az emberiség hibás döntéseiről szól a bibliai eredendő bűntől, egészen napjainkig.

Már tizenöt éve gondolkodom azon, hogy kéne egy olyan darabot írni, ami arról szól, hogy az emberiség mindig rossz döntéseket hozott a történelme során, úgyhogy itt lenne az ideje, hogy végre jó döntéseket hozzunk” – mondta Szakcsi Lakatos Béla.

Nem lehetetlen, hogy az ember akár 120 évet is éljen. Ehhez mindössze tiszta levegőre és vízre, virágokkal teli zöld övezetekre lenne szükség, illetve arra, hogy ok nélkül ne öljük meg az állatokat– vélte a zeneszerző.

A zene mindig képes jó fele mozdítani. „Sokan mondják, hogy nem szeretik a zenét, nem vesznek róla tudomást, de ha eltűnne az életükből ez a művészet, hamar rájönnének, milyen sivár az életük nélküle” – tette hozzá.  Művészet nélkül nem lehet élni, mivel az kikapcsolódást jelent az emberiség számára, lehetőséget nyújt arra, hogy egy-két órára hátrahagyja mindennapi problémáit.

Az interjúban arra is visszaemlékezett, hogy már gyerekként elhatározta, zeneszerző lesz, így már tizenéves korában elkezdett kis zenedarabokat komponálni.

Ajánljuk még