logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Főszerepet kap a közönség Novák Péter jubileumi István, a király rendezésében

Nagyszabású programsorozattal, többek között a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját 2023-ban. A produkció rendezője, Novák Péter a Kossuth Rádió hallgatóit az előadás néhány részletébe is beavatta.

Az István, a király című rockoperát – melynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján – először 1983. augusztus 18-án mutatták be Budapesten. A Királydombon akkor gyerekként a táncosok között szerepelt Novák Péter, most pedig ő rendezi a jubileumi produkciót.

„Olyan interaktív előadást tervezünk, ahol a főszerep a közönségé, az együtt megélt drámáé. Amennyiben a színház funkciója, hogy katarzist váltson ki belőlünk, továbbá valamilyen tanulságot hordozzon jelenünkre, vagy jövőnkre nézve, akkor ez az előadás kultikus módon kívánja beölteni ezt a funkciót”

– avatta be a Kossuth Rádió Kalendárium című műsorának hallgatóit a jövőre látható produkció részleteibe a rendező, hozzátéve: három színpadot állítanak fel a küzdőtéren, 360 fokos élményt kap majd a közönség.

A Kossuth Rádióban Szörényi Levente a csaknem 40 évvel ezelőtti bemutatót megelőző hónapokra emlékezett vissza. Elmondta, hogy a zenét 1983 január-februárjában kezdte el írni, májusban pedig már a stúdióban ültek, a bemutató időpontja augusztusra volt kitűzve. „Az ember érzi, hogy amit létrehozott, az nem rossz. De én annyira elfáradtam nyár végére a bemutató előtt, hogy kételyeim támadtak” – mondta a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző arra kérdésre, hogy sejtette-e akkor, milyen utóélete, mekkora sikere lesz a rockoperának.

A beszélgetések újra meghallgathatók a Kalendárium adásában a műsor Médiaklikk-oldalán, vagy az alábbi linkre kattintva.

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2022/09/30/kalendarium-40-eves-az-istvan-a-kiraly-rockopera/

Kalendárium – kulturális hírek és riportok minden hétköznap 15:32-től a Kossuth Rádió műsorán!

Kiemelt kép: Novák Péter zenész, színész, rendező (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Ajánljuk még