logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kossuth-díjas előadók tisztelegnek Cziffra György emléke előtt

Kossuth-díjas művészek, Lakatos Mónika, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Balázs János improvizációs esttel tisztelegnek Cziffra György zongoraművész emléke előtt november 5-én a Zeneakadémián.

A négy előadó a dzsesssz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremti meg közös fellépésén, amely Cziffra György születésének 101. évfordulóján lesz. A cél az, hogy az est a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen – közölték a szervezők az MTI-vel.

A koncert betekintést enged a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Az előadók, akik először fognak együtt színpadra állni, a Liszt Ferenctől eredeztethető romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni.

A világzenei expo, a Womex életműdíjával kitüntetett Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét, a fúvós hangszereket megszólaltató Dresch Mihály életművével újraértelmezi a dzsessz és a népzene kapcsolatát, új zenei világot teremtve. A nemzet művésze címmel kitüntetett zongoraművész és zeneszerző, Szakcsi Lakatos Béla a dzsessz és a klasszikus improvizációk magasiskolájába vezeti be a hallgatóságot, Balázs János, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött.

Cziffra György születésnapjára évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek november 5-én.

Idén a Zeneakadémia nagytermében külön-külön is bemutatkozik a négy zenei világ, majd a műfajok fúziójával egyszeri és megismételhetetlen produkció jön létre a Kossuth-díjas művészek tolmácsolásában.

A világhírű zongoraművész, Cziffra György 100. születésnapját a magyar kormány hivatalos Emlékévvé nyilvánította, tavaly az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg.

Kiemelt képen: Eötvös Péternek a Cziffra György-gálahangversenyre komponált, Cziffra Psodia című új zongoraversenyét adja elő Balázs János zongoraművész a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, Mikko Franck finn karmester vezényletével a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2021. november 5-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még