logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Csupó Gábor: Ha mersz újat mutatni, az először meghökkentő, de utána nem tudják elengedni

| Szerző: hirado.hu
Csupó Gábor ötszörös Emmy-díjas animációs filmalkotó, producer, rendező vendégeskedett a Duna televízió Almárium című műsorában, ahol a frissen megjelent könyve mellett új kitüntetését is megmutatta.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Csupó Gábort. Az animáció nagymestere olyan stúdióknak gyártott sikerprodukciókat, mint a Nickelodeon, a Walt Disney, a Fox Television és a Paramount Pictures.

„A Pinokkió és a 101 kiskutya kapott el nagyon. Igazából a 101 kiskutya inspirált, utána döntöttem el, hogy én is animátor szeretnék lenni” – mondta Csupó Gábor.

Kapcsolódó tartalom

Nagy álma egy saját animációs stúdió létrehozása volt, így 23 éves korában titokban elhagyta Magyarországot. „A 70-es években elszöktem a szocialista rendszerből, arról álmodtam, hogy saját stúdióm lehet, ami a nyugaton meg is valósulhatott” – mondta. Dolgozott Svédországban, majd 1979-ben Los Angelesbe költözött.

Több száz kisebb munka után a Gracie Films felkérte a Klasky Csupo Inc.-et, hogy készítsen másfél perces rajzfilmbetéteket a Tracy Ullman Showba. Egy idő után a showt már csak ezekért a betétekért nézte a közönség, úgyhogy a 20th Fox megbízást adott egy félórás epizódokból álló sorozat elkészítésére. Eleinte sok vita volt az alkotás körül, mert a producernek nem tetszett a figurák sárga-kék színe de az alkotók végül meggyőzték, így elindulhatott világhódító útjára a Simpson család.

„Ha mersz újat mutatni, az először meghökkentő, de utána nem tudják elengedni”

– mondta az animációs filmalkotó.

Különleges életútjáról a napokban jelent meg a Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című kötet, ami hozzá illően, tele animációval és színes képekkel mutatja be kalandos életét.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MédiaKlikk

Ajánljuk még