logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem hitték el, milyen megoldással élt Oscar-díjas filmjében Rofusz Ferenc

Rófusz Ferenc, az első magyar Oscar-díjas rövidfilm, A légy rendezője díjazott rövidfilmjének elkészítéséről és az ahhoz kapcsolódó egyik hihetetlennek tűnő utómunkáról mesélt az Almáriumban. A műsor vendégeként azt is elmondta, milyen különleges módon jegyzi be naptárába teendőit.

Több mint negyven évvel ezelőtt mutatták be A légy című animációs filmet, amely egy légy szemszögéből mutatja be, miként bolyong, zümmög és menekül a légycsapó elől a házba betévedt rovar. Az élethűre sikerült zümmögésről mesélt Rófusz Ferenc Kossuth-díjas, a Nemzet Művésze címmel elismert rajzfilmrendező. „Két év alatt rajzoltuk meg azt a több mint 3000 képet, amelyből összeállt az animációs film. Miután ezzel megvoltunk, szembesültünk azzal a problémával, hogy nem tudjuk élethűen megszólaltatni a legyet. Befőttes üvegekben gyűjtöttünk őket és próbáltuk mikrofont bedugva felvenni zümmögésüket, de nem sikerült. Majd jelentkezett egy zörejező, aki azt mondta, tud zümmögni. Munkája olyan professzionálisra sikerült, hogy senki sem hitte el, hogy nem egy légy hangja hallható a filmben” – árulta el az Almáriumban.

A rajzolás az élete Rófusz Ferencnek, ez megmutatkozik abban is, hogy naptárbejegyzéseit sem írja… „Évtizedek óta képecskéket rajzolok a naptáramba. A mai naphoz egy kamerát és a Duna logóját rajzoltam” – mondta el a rendező, aki nemrég megkapta a Magyar Szent István-rendet. A kitüntetés átvételének napjához pedig stílusosan a Szent István-díjat rajzolta be naptárába.

A teljes beszélgetés az Almárium Médiaklikk-oldalán, vagy a videóra kattintva újranézhető!

Almárium – hétköznap 13:30-tól a Dunán!

Ajánljuk még