logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiderült, miért lett Omega az együttes neve

| Szerző: hirado.hu
Rocktörténeti esemény volt 1962. szeptember 23-a, ekkor tartotta ugyanis ezen a néven első koncertjét az Omega. Az évforduló alkalmából a Kossuth Rádió Örökzöld című műsora elevenítette fel a 60 éves pályafutás kiemelkedő állomásait, többek között a kezdeteket is, és kiderült az együttes névadásának hiteles története is.

Az Omega együttes megalakulásának 60. évfordulója alkalmából az Örökzöld című szombat esténként hallható műsorban Trunkos András, az Omega menedzsere és producere volt Balog Tamás vendége. Trunkos András megosztotta a hallgatókkal Kóbor János korábbi elbeszélése alapján, hogy miként lett Omega az együttes neve.

Hazánkban a hatvanas években kezdődött a beat mozgalom, ami azt jelentette, hogy a külföldi együttesek slágereit kezdték itthon játszani a zenekarok. Gimnáziumi, kollégiumi bandák alakultak és szalagavatókon, iskolai bálokon adták elő ezeket a számokat, ilyen volt az Omega is, mesélte a műsorban Trunkos András.

„1962. szeptember 23-át tartják az Omega név keletkezésének. Úgy volt, hogy Mecky-ék (Kóbor János) játszanak aznap este a budai várban a Műegyetem Hess András téri kollégiumában. Benkő Lászlóval felmentek a várba és látták, hogy egy plakátra az van kiírva: este az Omega együttes játszik. Megkérdezték a portástól, hogy akkor mégsem ők az esti fellépők, és azt a választ kapták, hogy de igen, ti vagytok az Omega. Valamit ki kellett írni a plakátra és az egyetemisták kitalálták, hogy ez legyen” – mesélte a menedzser, Kóbor János szavaira hivatkozva, amely egy még meg nem jelent interjúban hangzott el.

Az Örökzöld adása, amellyel az Omega megalakulásának 60 éves évfordulója kapcsán emléket állítottak az Omega-család elhunyt tagjainak, újrahallgatható a műsor Médiaklikk-oldalán, ide kattintva. A rocktörténeti évforduló kapcsán a hirado.hu is hosszabb összeállítást közölt, amely ide kattintva megtekinthető.

Örökzöld – szombatonként 19:05-től a Kossuth Rádió műsorán.

Ajánljuk még