logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A spanyol polgárháború idején elkobzott műkincsek ügyében nyomoz a madridi Prado múzeum

A gyűjteményében található legalább 62 műkincs eredetét kutatja a madridi Prado múzeum annak feltárására, hogy a spanyol polgárháború (1936-1939), illetve a Franco-diktatúra alatt kobozták-e el őket.

A vizsgálat célja, hogy eloszlassák a kétségeket a körülményekkel kapcsolatban, amelyek között a műalkotások a múzeum gyűjteményébe kerültek, és adott esetben visszaszolgáltassák azokat a jogos tulajdonosaiknak – áll a spanyol múzeum által kiadott közleményben.

A Prado kedden közzétette az első listát 25 olyan műalkotásról, amely a Művészeti Örökségvédelmi Bizottság közreműködésével került a gyűjteménybe, és a Francisco Franco által a polgárháború idején létrehozott Művészeti Örökség Elkobzásáért és Védelméért Felelős Bizottság utasítására koboztak el.

Csütörtökre a listán már 62 műtárgy szerepelt,

köztük az ifjabb Jan Brueghel XVII. századi flamand festő, Francois Boucher, a francia rokokó mestere és Joaquín Sorolla spanyol impresszionista művész alkotásai.

A Prado bejelentette, hogy Arturo Colorado, a kulturális örökség és a polgárháború szakértője vezetésével csoportot állított fel a kétes múltú művek eredetének vizsgálatára. A testület várhatóan januárban nyújtja be a jelentését.

Az elsőként azonosított 25 mű közül tizenhetet 1940 és 1942 között adományoztak a múzeumnak,

míg a hat másikat eredetileg a madridi Museo de Arta Moderno (Modern Művészet Múzeuma) kapta 1942-1943-ban, és később kerültek a Pradóba.

A 25-ös listán szereplő művek egyike sincs kiállítva a Pradóban, amelyben a világ legértékesebb festményei és műkincsei közül hétezet őriznek. A spanyol polgárháború több mint félmillió halálos áldozatot követelt, a Franco-diktatúra idején (1939-1975) történészek becslése szerint 150 ezren haltak meg a megtorlás miatt.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)

Ajánljuk még