logo

Műsorújság

Rendkívüli

Háromszázezer tartalékost hív be az orosz hadsereg

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagyszabású misztériumjáték született A tudás fája címmel

Nagyszabású misztériumjáték született A tudás fája címmel. A dupla CD-n megjelent mű zenéjét Szakcsi Lakatos Béla, a szövegeket Bolyki György írta, a történet az emberi döntések felelősségét feszegeti.

A múltban mindig a rosszat választottuk, most itt az idő, hogy mindenki eldöntse, vannak-e problémák a világban, vagy nincsenek, lehet-e utat mutatni a jövő számára” – mondta Szakcsi Lakatos Béla a darab szerdai budapesti sajtóbemutatóján.

Mint elhangzott, a dzsessz, a filmzene és a klasszikus muzsika elemeit egyaránt felvonultató, csaknem kétórás mű első három képe bibliai történeteket mutat be, a negyedik pedig arra mutat rá, képes-e élni az ember a felhalmozott tudással. Bolyki György hangsúlyozta: A tudás fája keresztény konzervatív alkotás, amely az egész társadalom számára aktuális.

Szakcsi Lakatos Béla felidézte, a mű ötlete tizenöt évvel ezelőtt jutott az eszébe és az elmúlt öt évben készült el. A munka úgy zajlott, hogy Bolyki György szövegeire írta a zenét.

Ádám és Éva rosszul döntött az Édenkertben, ezért Isten kiűzte őket onnan. Aztán az emberek nem hittek Noénak, és vízözön lett a Földön, majd Nimród és követői is rosszul döntöttek, amikor nem akartak szétszóródni a Földön, és ez a Bábel tornya összeomlásához vezetett. A negyedik, záró kép a jövő számára próbál víziót adni: legyőztük a betegségeket, de nem tudunk élni a felhalmozott tudással és talán pusztulás előtt állunk

– sorolta a zongoraművész.

A zenész szerint a darab nem a vallásról szól, hanem inkább általános értelemben a hitről, és ateisták, muzulmánok, keresztények, zsidók, buddhisták is ismerik a felvázolt történetet. Hozzáfűzte: a lemezborítóra rajzolt kérdőjel azt szimbolizálja, hogy választani kell pusztulás és élet között. „A darab vidáman zárul, de nincs igazi befejezés, ezt jelzik a végén a fuvola-klarinét futamok”.

Bolyki György hangsúlyozta: A tudás fája keresztény konzervatív alkotás, amely az egész társadalom számára aktuális. Kitért arra, hogy

monumentális mű született, Szakcsi Lakatos Béla ötszáz oldal partitúrát írt hozzá elképesztő tudatossággal és szerkesztéssel.

A zene könnyen befogadható, nem elvont” – tette hozzá.

A művet a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso zenekar és énekkar játszotta fel, Alpaslan Ertüngealp vezényelt. A főszereplő a Sátán, akit Kökény Attila alakít, Istent egy tenorra (Csapó József) és két baritonra (Pintér Dömötör, Silló György Béla) írta a zeneszerző. Ádám szerepét Dolhai Attila, Évát Malek Andrea, Noét Sasvári Sándor, Nimródot Horváth Ádám énekli.

A CD-megjelenés mellett a darab nyilvános ősbemutatója csütörtökön 16 órakor lesz a www.atudasfaja.hu oldalon, és a művet ezen a felületen a későbbiekben is ingyen elérhetővé teszik  a közönség számára.

Az MTI kérdésére Bolyki György elmondta: A tudás fája színpadi bemutatójának lehetőségét még keresik. „Tárgyalásban vagyunk az Operaházzal, amelynek azonban a mostani helyzetben számos előadást törölnie kellett repertoárjáról. Szeretnénk, ha készülne egy mozifilm is a műről, mivel arra törekszünk, hogy az minél nagyobb nyilvánosságot kapjon”.

A Szikra Projekt gondozásában megjelent dupla CD producere Farkas Mihály volt, a lemez felvételét a kormány 87 millió forinttal támogatta.

 

 

Ajánljuk még