logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagyszabású Munch-kiállítás nyílt Párizsban

Az Edvard Munch (1863-1944) norvég festőművész életművét bemutató nagyszabású tárlat nyílt kedden a párizsi Orsay Múzeumban.
Nagyszabású Munch-kiállítás nyílt Párizsban (Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

A kiállítás a festő művészi fejlődését mutatja be, mivel hat évtizedet átfogó munkásága teljes összetettségében kevéssé ismert – mondta el Claire Berardi kurátor.

Az Egy költemény az életről, szerelemről és halálról című tárlat az oslói Munch Múzeum közreműködésével született, és január 22-ig tekinthető meg.

A képek nem kronologikus sorrendben láthatók, a rendezők az alkotásokat Munch visszatérő motívumai, a magány, a szerelem, az eltűnés és a halál köré csoportosították, amelyek kéz a kézben jártak a művész egzisztenciális válságaival.

A norvég expresszionista festő félelmei kanyargós vonalvezetésében is megmutatkoznak festményein, metszetein, litográfiáin és fafaragásain, valamint azokban az erőteljes, dinamikus színekben is, amelyeket kompozícióiban használt.

A párizsi kiállításon több híres műve, köztük a Vámpír, a Melankólia, a Metabolizmus (Élet és Halál), valamint az Este a Karl Johan utcán is szerepel. Ikonikus, A sikoly című képe viszont hiányzik, helyette a festmény első, 1895-ben készült litográfiáját nézhetik meg a látogatók.

Ajánljuk még