logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kurultaj: így dübörögtek a lovak patái a forró bugaci pusztán

| Szerző: hirado.hu
A hétvégén lezajlott a 2022-es Kurultaj – Magyar törzsi gyűlés. A több mint egy évtizedre visszanyúló rendezvény amellett, hogy diplomáciai csúcstalálkozó, hétvégi kulturális programnak is kiváló a családok számára. A hagyományőrző ünnepre a hirado.hu is ellátogatott.

 

Tűző nap, aszály ide vagy oda, 2022-ben is megtelt a bugaci puszta a hun-türk nemzetek legnagyobb közös hagyományőrző ünnepén, a kurultajon, amelyre stábunk a szombati napon látogatott ki.

A kurultajt szokás fesztiválnak is nevezni, de aki önmagából kikelve akar tombolni, rossz helyen keresgél Bugacon. Attól sem kell tartani, hogy a kumisztól megrészegült, megbokrosodott lovakon egyensúlyozgató, emberkedő legények keresik az alkalmat, hogy harcot provokáljanak a jószándékú vendégekkel.

„Mindenki teljesen nyugis, figyelmes, sok család, rengeteg gyerek jött ki” – mondta kérdésünkre egy középkorú családanya.

A képre kattintva galéria nyílik.

A kurultaj tehát nem az italozásról szól, érdemes is vigyázni az alkoholfogyasztással, a kiskunsági pusztán a Nap ugyanis különösen kegyetlen tud lenni. A szervezők ugyan gondoskodtak árnyékról itt-ott, de nem ülhet az ember egész nap egy helyben. 

Aki pedig felfedezésre indult, óhatatlanul kicserzették a bőrét a tűző napsugarak, ha nem készült fel rá a szokásos módokon. Márpedig érdemes volt nem pocsékolni az időt, a fesztivál óriási területén ugyanis korán felfedezőútra kellett indulni. Kiállítás az Attila sátorban – ami előtt évről évre a kulurtajon kígyózó sorok állnak, délelőttől késő éjjelig egymást váltogató hagyományőrzők a színpadon, tudományos előadások, íjászat, és akkor még a központi küzdőtérről nem is esett szó, ahol a nomád vonulást, valamint a seregszemlét lehet megtekinteni. Előbbi azt idézi fel, miként jöttek be eleink a Vereckei-hágón.

A seregszemlén, a Kárpát-medencei és keleti hagyományőrzők nagy lovas és gyalogos felvonulásán több százan vágtáztak be a küzdőtérre a hatalmas, Attila (Etele) nagyfejedelmet ábrázoló molinó alatt.

A látvány élőben, a dübörgő patákat hallva, a föld rengését érezve az igazi. A rendezvény műsorvezetője nem véletlenül idézte Bicskey Lukácsnak, a 2015-ben elhunyt színművésznek, a kurultaj korábbi rendszeres házigazdájának szavait: „kétféle magyar ember van, aki már járt a kurultajon, és aki járni fog.”

Címlapfotó: Horváth Péter Gyula/hirado.hu

Array
(
    [replacement] => [galleryreference id="8626054" align="aligncenter"]
    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //hirado.hu/wp-content/uploads/sites/7/2022/08/Kurultaj-Magyar-Torzsi-Gyules-Bugacon-18-HPGY-e1660562598424-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Ajánljuk még