logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brazil film nyerte az Arany Leopárdot

Brazil film, a Regra 34 (A 34-es számú szabály) nyerte az Arany Leopárdot a 75. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.

A fődíjat szombat este a rendezvény ünnepélyes záróeseményén adták át a Piazza Grandén – írták vasárnapi közleményükben a szervezők.

Júlia Murat rendező harmadik játékfilmje, a Regra 34 címe arra a Wikipédián is tárgyalt szabályra, valójában népszerű online mémre utal, amely szerint mindennek, ami az interneten létezik, van pornóváltozata. A brazil alkotó művében a vágy, a szabadság és a védelem összeegyeztethetőségét keresi.

A filmfesztivál művészeti igazgatója, Giona A. Nazzaro merész és politikus műről beszélt, és hangsúlyozta, mekkora jelentőségű a díj a brazil filmművészet számára.

A nemzetközi versenyen kívül a nézők szavazatai alapján odaítélt közönségdíjat Delphine Lehericey svájci rendező vígjátéka, a Last Dance nyerte, amely egy idős férfiról szól, aki felesége halála után a táncra talál rá.

A nemzetközi verseny különdíját Alessandro Comodin olasz rendező Gigi la legge című filmje, a legjobb rendezésért járó trófeát a Costa Rica-i Valentina Maurel alkotása, a Tengo suenos eléctricos (Elekromos álmaim vannak) nyerte. Ebben a filmben játszik a legjobb színésznőként kitüntetett Daniela Marín Navarro, valamint a legjobb színész díját elnyerő Reinaldo Amien Gutiérrez is.

Több mint 128 ezer néző kereste fel a fesztivált – ismertették a szervezők –, 60 százalékkal több, mint az előző évben. A koronavírus-világjárvány eltelt két éve nem éreztette hatását a legfontosabb svájci filmfesztivál idei rendezvényén.

Ajánljuk még