logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Határtalan gasztronómia – Ünnepi programok a szentendrei skanzenben

Határtalan gasztronómia címmel szerveznek programokat a szentendrei skanzenben, ahol augusztus 20-án és 21-én a bringatúrák és tárlatvezetések, a kézműves foglalkozások és játékok, a mesemondók meséi is az ételekről szólnak.

Az ünnepi hétvégén gasztronómiai programokkal és számtalan múzeumi attrakcióval várja a skanzen a látogatókat. Ezen a hétvégén megkóstolhatják az érdeklődők a múzeumban a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot, és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát.

Perec- és cipósütés is szerepel a programban,

emellett a nyári melegben csalamádét és a hideg szörpöt is kínálnak a látogatóknak. Az érdeklődők bepillanthatnak az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe, a skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is jobban megismerhetik.

A kézműves foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt: varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat.

A learatott gabonaszálakat felhasználhatják:

szalmadíszt és aratókoszorút készíthetnek rozsszalmából.

Számtalan játékudvar várja a gyerekeket, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból.

Szombaton Sőrés Rozka mesemondó egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi az élet vizéről mesél a gyerekeknek. A székely népmesék mellett „mesés ízek és ízes mesék” várják az egész családot a múzeum színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység kisbodaki pajtájában. A rendezvény részletes programja a skanzen honlapján érhető el.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még