logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elhunyt Steve Jobs garbójának tervezője

| Szerző: hirado.hu
Elhunyt Issey Miyake, aki Japán egyik legnagyobb divatmárkáját építette fel, és akit merészen megformált pliszírozott darabjairól, valamint az Apple egykori vezérigazgatója, Steve Jobs fekete garbóiról ismertek. Miyake 84 éves volt.

 

A tervező augusztus 5-én hunyt el májrákban. Miyake meghatározta Japán modern történelmének egy korszakát, az 1970-es években vált sztárrá a tervezők és művészek azon generációja között, akik a nyugati világtól eltérő japán látásmód meghatározásával jutottak világhírnévig.

Az általában durva poliésztert origamiszerű redőkkel sikkessé varázsolta. A számítógépes technológiát a szövésnél is alkalmazta a ruhák megalkotásához. Földhözragadt ruhái az emberi testet hivatottak ünnepelni. Miyake még azt is utálta, ha divattervezőnek nevezték, mivel nem akart azonosulni azzal, amit ő komolytalannak, trendkövetőnek tartott.

Miyake újra és újra visszatért ahhoz az alapkoncepciójához, hogy egyetlen ruhadarabból induljon ki – legyen az drapírozott, hajtogatott, vágott vagy csomagolt. Az évek során számos kultúrából és társadalmi motívumból, valamint mindennapi tárgyakból – műanyagból, rattanból, washi papírból, jutából, lószőrből, fóliából, fonalból, batikolásból, indigófestékből és drótozásból – merített ihletet.

Néha Jimi Hendrix és Janis Joplin képeit idézte fel, vagy Tadanori Yokoo japán festővel együttműködve majmokat és lombokat ábrázoló, vibráló, pszichedelikus árnyalatú képeket készített. 1992-ben Miyake megbízást kapott a Szovjetuniótól éppen függetlenné vált Litvánia hivatalos olimpiai egyenruhájának megtervezésére.

Az 1938-ban Hirosimában született Miyake már akkor sztár volt, amikor megjelent az európai kifutókon. Barna felsője, amely a japán sashiko varrott anyagot nyers selyemkötéssel kombinálta, az Elle magazin 1973. szeptemberi számának címlapjára került.

Kapcsolódó tartalom

Bár olyan ruhákat készített, amelyek túlmutatnak a hétköznapokon, és úgy tűnt, hogy a spirituális dolgok felé nyúlnak, arra is ügyelt, hogy soha ne legyen nagyképű, és mindig helyeselte a póló-farmer kinézetet. „A tervezés olyan, mint egy élő organizmus, amely arra törekszik, ami a jólét és a folytonosság szempontjából fontos” – írta egyszer Miyake a könyvében.

Irodája megerősítette, hogy már megtartották a magántemetést, és más szertartásra Miyake kívánságának megfelelően nem kerül sor. Miyake családi életét magánügyként kezelte.

Ajánljuk még