logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Első egész estés filmjét forgatja Breier Ádám

Augusztus végéig tart Breier Ádám első egész estés filmjének, a Lefkovicsék gyászolnak című családi drámájának forgatása. A Nemzeti Filmintézet (NFI) Inkubátor Programjában készülő dramedy főszerepeiben Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán lesz látható – közölte az NFI csütörtökön.

 

Breier Ádám keserédes drámája egy bokszedző apa és Izraelből hazatérő fiának konfliktusát mutatja be – olvasható közleményben. Mint írják, Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy már évek óta nem beszélnek egymással.

Tamás feleségének (Máhr Ágnes) váratlan halála mindent megváltoztat: Iván beköltözik egy hétre apja lakásába, ahol a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát ül édesanyja tiszteletére.

Az együtt töltött hét rengeteg kalanddal és konfliktussal jár, ahol a hősök esélyt kapnak, hogy szembenézzenek hibáikkal és kibéküljenek.

A Lefkovicsék gyászolnak megalkotásában Breier Ádám rendezőt saját családja identitásának konfliktusai inspirálták.

Számomra végtelenül fontos, hogy a családi ügyekről humorral és elfogadással beszéljünk, és ezzel is megmutassuk, hogy igenis van remény. A környezetemben jó pár diszfunkcionális családot látok, és hiszek benne, hogy működésképtelenségük fő oka az őszinte kommunikáció hiánya. A történetünk hősei a shiva egy hete alatt végre megtanulnak másképp beszélni egymással, ez a mi célunk is ezzel a filmmel: másképp beszélni a diszfunkcionális családokról, mint amit eddig láttunk” – idézik a közleményben a film rendezőjét.

A korábban kisfilmeket és dokumentumfilmeket készítő Breier Ádám a 2021-es Inkubátor Programban nyert támogatást,

Csaba Bálint társíróval közösen készített forgatókönyvének fejlesztésére és a film megvalósítására. A film operatőre, Dévényi Zoltán, a történet abszurditásának megfelelő képi világot álmodott meg a filmnek.

A film a Nemzeti Filmintézet 100 millió forintos támogatásával az ULab gyártásában és a Proton Cinema koprodukciójában forog augusztus végéig. Producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Ausztrics Andrea, koproducere Breier Ádám, executive producere Sümeghy Claudia.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még