logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sokkot kaptak miután kiderült, hogy mit rejt Vincent van Gogh festménye

| Szerző: hirado.hu
Lesley Stevenson a galéria vezető restaurátora elmondta, hogy a dolgozók szinte sokkot kaptak.

A Skót Nemzeti Galéria munkatársai egy kiállításhoz készülődve megröntgenezték az egyik van Gogh festményt, aminek a hátoldalán egy rejtett önarcképet találtak. A restaurátorok jelenleg vizsgálják az alkotást, hogy megállapítsák, hogyan tudják sérülés nélkül levenni az önarcképre ragasztott kartonpapírt.

Vincent van Gogh egy eddig ismeretlen önarcképét fedezték fel a Parasztasszony feje című festményének hátoldalán elrejtve – tájékoztat a BBC.

A rejtett önarcképre a Skót Nemzeti Galéria szakemberei találtak rá, amikor a festményt egy kiállítás előtt megröntgenezték. A vászon hátoldalát ragasztó- és kartonrétegek fedték, ezért nem fedezték fel korábban az önarcképet.

Lesley Stevenson a galéria vezető restaurátora elmondta, hogy a dolgozók szinte sokkot kaptak

, amikor a festő egyszer csak „rájuk nézett”.

A holland művész gyakran használta újra a vásznakat, hogy pénzt takarítson meg. Műveit élete során nem tudta eladni, hírnevét csak halála után szerezte meg.

A festmény többször cserélt gazdát, míg 1923-ban Evelyn St Croix Fleming meg nem vásárolta. Az ő fia, Ian írta később a James Bond-regényeket. A kép 1951-ben került Skóciába, Alexander és Rosalind Maitland birtokába, ők ajándékozták 1960-ban a Skót Nemzeti Galériának. A kép egy helyi nőt ábrázol a dél-hollandiai Nuenen városából, ahol a művész 1883 decembere és 1885 novembere között élt.

A galéria úgy gondolja, hogy idővel a nyilvánosság elé tárják a most felfedezett önarcképet, de a restaurátoroknak sok dolguk lesz még a képpel, mert a ragasztó és a karton eltávolítása kényes és időigényes munka.

A rejtett festményen egy szakállas, karimás kalapban ülő férfi látható, akinek a nyakán lazán megkötött kendő van. A férfi feszült tekintettel mered a nézőre, arcának jobb oldala árnyékban van, bal füle pedig jól látható.

A kutatók úgy vélik, hogy van Gogh később festette meg az önarcképet, miután Párizsba költözött, és megismerkedett a francia impresszionisták munkásságával. Tizenöt évvel a festő halála után az alkotás egy amszterdami kiállításra került, feltehetően ekkor fedték be kartonnal az önarcképet.

Címlapfotó: Vincent van Gogh holland művész festményei kivetítve a Van Gogh Alive című kiállítás sajtóbemutatóján Sydneyben 2020. szeptember 17-én (Fotó: MTI/AAP/Joel Carrett)

Ajánljuk még