logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Három varázslónak köszönheti mesés vagyonát

| Szerző: hirado.hu
Manapság már mindenki ismeri, 25 évvel ezelőtt azonban még senki sem tudta, ki is Harry Potter. A varázslótanonc sikertörténete 25 éve, 1997. június 26-án kezdődött, Nagy-Britanniában akkor jelent meg J. K. Rowling írónő sorozatának első kötete.

 

Amikor a Bloomsbury könyvkiadó 1997. június 26-án piacra dobta egy teljesen ismeretlen angol írónő, bizonyos Joanne Rowling kötetét, amely Harry Potter and the Philosopher’s Stone – Harry Potter és a bölcsek köve címen jelent meg,

a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott.

Az azóta eltelt éppen 25 évben a ma már J. K. Rowling „márkanéven” ismert szerző a hat további Harry Potter-kötet mellett irodalomtörténelmet is írt: a regényfolyamból elkelt példányok száma a kezdeti 500-as szériának csaknem az egymilliószorosára nőtt, a varázslótanonc és barátai, valamint ádáz ellenségei kalandjairól szóló sorozat pedig a világ messze leggazdagabb regényírójává tette megalkotóját.

Az írónő és Harry Potter egymástól elválaszthatatlan karrierje a nagyon mélyről induló, igazi „self made” milliomos klasszikus története. Rowling első, portugál férjétől 1995-ben hangos botrányok után,

kisemmizve vált el, és ezután jó ideig heti 70 font állami segélyen tengődve egy edinburghi tanácsi lakásban élt kislányával.

Harry Potter valójában immár 27 éves, hiszen Rowling 1990-ben, Manchester és London között, egy jókora késéssel döcögő személyvonaton találta ki a varázslótanonc figuráját, és miután végre hazaért londoni külvárosi lakásába, azonnal papírra vetette az első sorokat.

Jóval később, egy interjúban elmesélte: Harry Potter akkor született, amikor az édesanyja meghalt. A sztori első oldalainál tartott, amikor felhívta édesapja azzal a hírrel, hogy mamája elhunyt, alig 45 évesen, a szklerózis multiplexszel vívott tízévi küzdelem után.

J. K. Rowling nem titkolja, hogy

akkori gyászából sokat beleírt Harry Potter történetébe, lelkébe és érzéseibe.

Sorra jelentette meg az olvasók milliói által várt köteteket: Harry Potter és a titkok kamrája (1998), Harry Potter és az azkabani fogoly (1999), Harry Potter és a Tűz Serlege (2000), Harry Potter és a Főnix Rendje (2003), Harry Potter és a Félvér Herceg (2005), Harry Potter és Halál ereklyéi (2007).

Mire a regényfolyam éppen tíz éve elérkezett utolsó, hetedik kötetéhez, már gyakorlatilag kultusszá vált. A példátlan siker nemcsak anyagi elismerést hozott: a szerzőt II. Erzsébet királynő a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatta.

A vörös gőzmozdony húzta misztikus Roxfort expressz, amellyel Harry Potter és barátai utaztak minden évben a varázslóiskolába, valószínűleg nem indul többé a londoni King’s Cross pályaudvar 9 3/4-ik peronjáról,

amelyet csak a varázserővel bírók közelíthettek meg, átszaladva a 9-es és a 10-es peron közötti falon.

A történet azonban, amelyet J. K. Rowling egy kevésbé misztikus vonaton talált ki, semmit sem veszített népszerűségéből, és egybehangzó szakmai előrejelzések szerint várhatóan sok további gyereket és felnőttet tesz még Harry Potter-függővé.


Pár érdekesség a Bölcsek kövéről:

  1. Bár Rowling kikötötte, hogy csak brit és ír szereplők játszhatnak a filmekben, a rendező mégis az amerikai Chris Columbus lett. Ő rendezte a Reszkessetek, betörők!-et és a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van-t is.
  2. Daniel Radcliffe úgy kapta meg Harry szerepét, hogy a producer David Heyman látta őt a BBC 1 által készített David Copperfieldben, és felhívta Daniel szüleit, hogy menjenek el a válogatásra. Ő volt az utolsó, akit kiválasztottak a három főszereplő közül.
  3. Petunia néni kötényére döglött egeret kellett akasztani, hogy a baglyok hajlandók legyenek őt nézni és ne a mögöttük lévő kamerákat.
  4. Az Azkabani fogoly mellett ez az egyik olyan Harry Potter-könyv, amiben nem jelenik meg fejezetcímként a könyv címe.
  5. J. K. Rowling kedvenc fejezete a könyvből az Edevis tükre.
  6. Harry Potter első kimondott szavára meglepően sokat kell várni, először ugyanis csak a könyv második fejezetében szólal meg.

Ajánljuk még