logo

Műsorújság

Rendkívüli

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bemutatták a Kubala László életújtáról szóló könyvet

A Kubala95 emlékév alkalmából bemutatták csütörtökön Budapesten Varró Krisztián Kubala című könyvét, amely Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis csatáráról, a Barcelona labdarúgócsapatának legendás játékosáról szól.
A budapesti Spanyol Intézetben tartották Varró Krisztián könyvének bemutatóját. Forrás: Facebook/Szkely Erika

Kovács Barnabás barcelonai főkonzul, a Kubala95 emlékév kezdeményezője elmondta, hogy az emlékév folytatása annak a többéves eseménysorozatnak, amely az FC Barcelonában megfordult magyar labdarúgóknak – Kubalának, Kocsis Sándornak és Czibor Zoltánnak – állított emléket. Kubala László idén ünnepelné 95. születésnapját, amely ugyan nem kerek évforduló, de a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború arra sarkallta őket, hogy ne várják meg a 100. évfordulót – tette hozzá.

Varró Krisztán ügyész, a könyv szerzője elmondta, hogy gyermekkora óra minden érdekli, ami a futballal kapcsolatos, Kubala László azonban egyetemistaként kezdte őt foglalkoztatni. Kubala Lászlónak futballistaként és emberként is példátlan életútja volt rengeteg érdekes fordulattal, ez inspirálta a könyv megírására – emelte ki a szerző. Bodnár Zalán, a Nemzeti Sport főmunkatársa a könyvet méltatva kiemelte, hogy az mennyire alapos és részletes, a teljesség igényével mutatja be a „Kubala-életutat”.

Varró Krisztián olyan dolgokat „nyomozott ki”, amelyek miatt a sportújságíróknak kell „szégyenkezni”, hogy „helyettük egy ügyész ásott ilyen mélyre”

Kubala életében – fogalmazott az újságíró. A 720 oldalas kötet a Twister Média Kft. gondozásában jelent meg. A rendezvényen részleteket mutattak be Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című filmjéből. Kubala László 1927-ben Budapesten született.

Az élvonalban 1945-ben a Ferencvárosban mutatkozott be. 1946-ban a katonai szolgálat elől Csehszlovákiába ment, ahol szlovák felmenőire való tekintettel megkapta az állampolgárságot, és a Slovan Bratislava játékosa lett. 1948-ban visszatért Magyarországra és a Vasasba igazolt. A kiépülő diktatúra elől 1949-ben Olaszországba disszidált, ahol szerepelt a Hungária néven kinti magyarokból összeverbuválódott csapatban. Ekkor figyelt fel rá az FC Barcelona, amely 1951-ben szerződtette.

A Barcával kétszer nyert Vásárvárosok Kupáját (VVK) – az UEFA Kupa jogelődjét -, négyszer spanyol bajnokságot, hatszor pedig Spanyol Kupát. Játéka kedvéért több száz kilométerről is érkeztek nézők a Barcelona mérkőzéseire, az érdeklődés olyan hatalmassá vált, hogy emiatt megépítették a csapat jelenlegi stadionját, a Camp Nou-t. 1961-ben már edzőként vezette a VVK döntőjébe a katalán gárdát, majd 1969-től 1980-ig szövetségi kapitányként irányította a spanyol válogatottat.

A világon ő az egyetlen, aki három válogatottban is szerepelt: a csehszlovákban hatszor, a magyarban háromszor, a spanyolban 19-szer. Kubala László 74 évesen hunyt el egy barcelonai kórházban.

Az FC Barcelona szurkolói 1999-ben őt választották klub történetének legjobb labdarúgójává. Életnagyságú szobra áll a Camp Nou előtt. Budapesten 2011 óta az ő nevét viseli a Vasas labdarúgó akadémiája, az angyalföldi klub Fáy utcai sportcentrumában 2012-ben avatták fel bronz mellszobrát. A főváros XIII. kerületében 2017-ben parkot neveztek el róla, 2012-től rendezik meg a nemzetközi Kubala László Kupa utánpótlástornát.

 

Ajánljuk még